Olcsóbb lehet az elektromos autóknak az autópályadíj

0

Az Európai Parlament megszavazta, hogy az útdíjat szedő uniós tagállamok kötelezően vezessék be az egynapos matricát.

Az uniós szabályok felülvizsgálatának az volt a célja, hogy a fizetendő díj összegét a jövőben az úthasználat időtartama helyett a távolság határozza meg, illetve a jövőben jobban érvényre juttassák a „szennyező fizet” és a „felhasználó fizet” elveket. Az új szabályokat először a nehézgépjárműveknél (teherautók, kamionok, buszok) vezetik be. A tagállamoknak nyolc éven belül át kell állniuk a távolságalapú díjakra, 2026-tól pedig a teherautókra és buszokra azok széndioxid-kibocsátása alapján különböző útdíjat kell megállapítaniuk. A zéró- vagy alacsony kibocsátású járművekre jelentősen alacsonyabb útdíjat kell előírni.

Az új szabályok szerint az alkalmi úthasználóknál, a méltányosság jegyében a személyautók matricáit rövidebb időtartamra (egy napra, egy hétre vagy 10 napra) is meg lehet majd váltani, árukat pedig maximálják. Azok az országok, amelyek az úthasználati díjat könnyebb járművekre – kisteherautókra, minibuszokra és személyautókra – is kiterjesztenék, választhatnak majd az idő-, vagy távolságalapú rendszer közül.

A kevésbé környezetszennyező járművek elterjedésének felgyorsítása érdekében a tagállamoknak 2026-tól a teherautókra és buszokra azok széndioxid-kibocsátása, a furgonokra és minibuszokra pedig az emissziós normájuk (Euro besorolás) alapján különböző útdíjat kell megállapítaniuk a tagállamoknak.

“A zéró- vagy alacsony kibocsátású járművekre jelentősen alacsonyabb útdíjat kell majd előírni, magyarán az elektromos autók az autópályadíjakban is kedvezményt kell kapjanak.

A szabályok 20 nappal az Európai Unió Hivatalos Lapjában való megjelenésük után lépnek életbe. A tagállamoknak két év áll rendelkezésükre, hogy felkészüljenek az új szabályok alkalmazására, magyarán 2024-re várhatók az egynapos matricák.