Brutális lett az új Mercedes EQE két AMG változata

0

Az EQS-t követően a Mercedes-AMG két, a kisebbik EQE-n alapuló modellel bővíti elektromos autó-családját. Ezek az AMG EQE 43 4MATIC, és az EQE 53 4MATIC+ „teljesítmény-orientált” kialakítású változatok.

Azt hiszem nyugodt szívvel mondhatom, hogy a Mercedes-Benz EQE a maga nemében egy páratlanul jól sikerült elektromos autó, amibe a csillagos gyártó -híven a hagyományokhoz- szinte mindenből a legjobbat építette be. Persze a zászlóshajó EQS-nek is jutott jó pár privilégium, de azért az EQE tudását és tulajdonságait elnézve nem kell, hogy hiányérzete legyen majd a leendő vásárlónak.

Az „alap” Mercedes-Benz EQE még tavaly szeptemberben mutatkozott be, EQE 350 néven, amiben egy 90,6 kWh-s akkumulátor van. Ez egy igen figyelemreméltó 660 km-es hatótávot eredményez, ami kisebb, mint az EQS 450+ 784-e, de remek eredmény így is, főleg egy nikkel-kobalt-mangán elemtől, ami 15 perc alatt tölthető 250 km-es távra. Az egyetlen elektromos motor az EQE 350 hátsó tengelyén van, ez 292 lóerős, a nyomatéka 530 Nm. Már akkor tudni lehetett, hogy jönnek a 4Matic modellek összkerékmeghajtással. Akiknek ez sem lenne elég azoknak a Mercedes elhozza a szinte kötelező AMG kiviteleket is.

Nos, az AMG rajongóknak csupán eddig kellett várni, hiszen megérkezett a gyári sajtóanyag arról, hogy érkezik a teljesítmény-orientál kivitel. Méghozzá rögtön két verzióban: EQE 43 4MATIC és EQE 53 4MATIC+. Mindkét modell alapból összkerék-meghajtású lesz, melyet egy-egy állandó szinkronú elektromos motor biztosít majd az első és a hátsó tengelyen. Az akkupakk kapacitása ezen AMG verziók esetében is ugyanakkora, mint az „alap” EQE esetében, vagyis 90,6 kWh. Az akkucellák NCM811 kémiájúak, a pakkra 10 év, vagy 250 000 km garancia jár.

Teljesítmény szempontjából 350 kW (EQE 43 4MATIC) és 505 kW (EQE 53 4MATIC+) közül választhatunk és olyan opciók is kérhetők, mint a Dynamic Plus package, vagy éppen a Boost funkció, ami nevéből adódóan egy bizonyos ideig extra erőt biztosított az EQE-nek. A nyomaték mértéke is kétféle lehet: 858 és 1000 Nm.

A megtehető hatótáv is nyilván függ attól, hogy egy ilyen autó esetében mennyit játszik a sofőr az autó képességeivel, de alapesetben 462-533 km (EQE 43 4MATIC) és 444-518 km (EQE 53 4MATIC+) közötti hatótávokat adott meg a Mercedes-Benz. A legjobb 0-100 km/h gyorsulások minimum 50 százalékos töltöttség felett érhetőek el, ami 4,2 és 3,3 másodpercet jelent, kiviteltől függően és a végsebesség is kivitelfüggő: 210m illetve 240 km/h.

A DC töltési teljesítmény 170 kW maximum, míg az AC 11 kW (opciósan 22 kW). Japánnak egy külön kedvességgel készül a gyártó, ami az Electric Intelligence nevet kapta és gyakorlatilag egy akkupakk előtemperálást kap ezzel az autó, előkészítve azt a villámtöltés optimális fogadására. Ugyanezen funkción belül az autó a kétirányú energiaáramlást is képes lesz biztosítani, vagyis lehetséges az autót energiaforrásként használni külső eszközök számára. A Mercedes-Benz az árakról egyelőre nem tett említést.