Norvégiában több Taycant adtak el, mint belsőégésű autót

0

Norvégiában a Porsche Taycanból többet adtak el, mint az összes benzines autóból egybevéve a múlt hónapban.

Ha Norvégia, akkor egyből az elektromos autók eladási statisztikája juthat legelőször az eszünkbe. Hisz örült mennyiségben pörögnek ott az elektromos autók. Ne feledkezzünk meg arról a tényről se, hogy 2021-ben az eladott autók kétharmada tisztán elektromos volt az északi országban. Ez a tendencia pedig hónapról hónapra tovább növekszik.

A Norvég Autószövetség adatai alapján 2022 januárjában az eladott nulla emissziós személygépjárművek aránya 83,7 százalék volt. Azonban egy olyan érdekes adatara is felcsillanhat a szemünk, mely szerint a Porsche Taycan-ból többet adtak el, mint az összes benzines autóból együttvéve.

Mindez nem annyira meglepő azok után, hogy 2020-ban az év legkelendőbb autója az Audi e-tron volt. Talán az ország átlagjövedelme lehetővé teszi, hogy ne vegyék figyelembe a máshol megszokott kisautók és városi autók egész sorát. Viszont azzal is tisztában kell lennünk, hogy Norvégia 5,3 millió fős lakosságával nem túl jelentős piac ami a mennyiséget jelenti.

Norvégiában a múlt hónapban mindössze 175 darab benzinüzemű autót regisztráltak. A Porsche Taycanból pedig 181 darabot. Ha összességében nézzük meg a múlt hónapban eladott tisztán elektromos autókat, akkor az első helyre az Audi Q4 e-tron lépett melyből 643 darabot adtak el.

Tehát az eladott autók 90 százaléka elektromos meghajtású volt. Ami viszont még szembetűnőbb, hogy a fenti rangsor első 20 modellje közül 19 tisztán elektromos.

Láthatjuk, hogy hiányzik a Tesla. Norvégiában a 2021-es év legkelendőbb modellje a Model 3 volt, most azonban a 48. helyen áll. Ami több, mint meglepő. Azonban az autósszövetség saját bevallása szerint ez az ellátási hiány egyik hatása lehet, továbbá a Tesla inkább a negyedév végét nyomja meg igazán.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!