2025-től már szilárdtest akkuval dobja piacra autóit a Toyota

0

Annak ellenére, hogy a Toyota a szilárdtest akkumulátorban látja a jövőt, úgy tűnik, hogy elsőre nem a tisztán elektromos modellek fogják megkapni ezt a technológiát.

Tavaly szeptember közepén érkezett a hír, hogy elsőként a Toyota közúton teszteli a szilárdtest akkumulátoros autóját. A Toyota egyike azon vállalatoknak, akik jelentős összeget fordítanak a szilárdtest akkumulátor fejlesztésébe. A japán autógyártó korábban is hangoztatta, hogy komoly eredményeik vannak a technológiai tudástár területén és szerintük ők lesznek az elsők, akik le tudják győzni az utolsó akadályt ha szilárdtest-akkus hajtásról van szó. 

Most viszont fordult a kocka, ugyanis Thiebault Pâquet, a cég villamosítási stratégiáért és hajtásláncért felelős igazgatója azt mondta, hogy a szilárdtest akkumulátor elsőként nem egy tisztán elektromos autóban fog debütálni, hanem egy hibridben. A CES 2022 során az Autoline-nak beszélve a vállalat vezető kutatója és a Toyota Kutatóintézet vezetője, Gill Pratt megismételte, hogy az első szilárdtest-akkumulátorral szerelt Toyota továbbra is belsőégésű motorral fog rendelkezni.

Majd elárulta, hogy a fejlesztés a tervezett ütemben halad és az első lítium-ion akkut nélkülöző modell az évtized első felében fog megérkezni.

Gill Pratt szerint a jelenlegi e-autók még mindig jelentős felárral szerepelnek a belsőégésű társaikhoz képest és egy szilárdtest-akkumulátorral szerelt változat még drágábbá tenné az amúgy sem olcsó elektromos modellt. Ezért párosítják elsőként a hibrid meghajtáshoz a szilárdtest technológiát. Habár a költségek valószínűleg csökkenek 2025-ig, de nem eléggé ahhoz, hogy egy jóárasított szilárdtest-akkumulátorral felszerelt, belső égésű motor nélküli autó megvalósítható legyen.

Továbbá a Toyota így jobban tesztelheti a szilárdtest akkumulátort. Gill Pratt szerint egy ilyen modellben a töltési és kisülési ciklusok jóval erőteljesebbek. A hibridek “keményebb próbatételt” jelentenek majd a következő generációs akkumulátorok számára, amelyeket végül az elektromos autókba fognak beépíteni, amint a termékek ára kellően lecsökken.