Újabb Tesla gigagyár épülhet Kínában?

1

Elon Musk és a Tesla úgy gondolom nem bánta meg, hogy Kínában építették fel az egyik Gigafactory-t, szám szerint a harmadikat. A kezdetben csak szigorúan a helyi igények kiszolgálására megépített gyár hamar megmutatta, hogy ennél jóval többre képes. Az itt dolgozók szorgalma és a Tesla tudása vegyítése végén egy olyan mix jött ki, ami rengeteg legyártott autót jelent. Kiváló minőségben.

A szorgalmas munka hamar oda vezette a kínai gyárat, hogy átvegye az első számú exportközpont szerepét az amerikai üzemtől, ahonnan korábban a világ más tájaira, köztük Európába is kerültek az autók. Ezzel egy újabb fontos szerepkört kapott az ázsiai Gigafactory. A Tesla is meglepődött, hogy milyen könnyedén sikerült a termelést fellendíteni és ezzel egyben a gyártási darabszámokat is feltornászni.

Ezek fényében és a folyamatosan növekvő kereslet miatt a Tesla autói iránt várható volt, hogy hamarosan egy újabb gyár nyitására lesz szükség Kínában. Egyrészt itt van a világ egyik legerősebb felvevőpiaca, ahol az elektromos autózás és a Tesla folyamatosan felfelé ívelő karriert tudhatnak magáénak. Másrészt az európai és amerikai igények kielégítésére épülőben vannak az üzemek (Berlin, Texas). A most Amerikában készülő autókat jó eséllyel fel is szippantja a „hazai” kereslet, így nem meglepő, hogy a Tesla inkább Ázsiához nyúl az extra ellátás biztosítása érdekében. Az amerikai erőforrásokat továbbá olyan projektek megvalósítása köti le jövőre, mint a Semi kamion, a Cybertruck, vagy éppen az új Roadster.

A legújabb Gigafactory megépülésének ténye az azóta megcáfolt orosz nyitás kapcsán merült fel. Akkor Elon Musk nyilatkozott egy okosat, melyben ott van az új gyár ötlete, csak a helyszín nem ismert.

„A Tesla még döntött az újabb Gigafactory helyszínéről.”

Egy hónappal később jöttek az első pletykák a kínai helyszín lehetőségéről, Qingdao mellett. Azóta Grace Tao, a márka kínai felső vezetője cáfolta a helyszínt, azonban ő sem tagadta egy második kínai üzem tervét:

„A Tesla számára nagy megtiszteltetésnek számít, hogy hozzájárulhat Kína új energiaiparának fejlesztéséhez és továbbra is határozottan növelni fogja befektetéseit Kínában. Az utóbbi időben sok megkeresés érkezett a médiából a második gyárral kapcsolatban, de nem tudok egyenként válaszolni rájuk. Mindenkinek megerősítem, hogy nem igazak a Tesla második gyárának helyszínére vonatkozó információk. Köszönet minden barátnak, aki törődik a Tesla fejlesztésével és támogatja azt.”

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!