Elindult az IONITY Plug & Charge szolgáltatása

0

Az IONITY lépett egy nagyot és bejelentette, hogy HPC hálózata támogatja az ISO 15118 szabvány szerinti Plug & Charge funkciót.

Gyakran hallani különböző fórumokon, hogy az elektromos autózás terjedésének és kényelmesebbé válásának manapság egy nagy problémája van. Ahány ország, annyi töltőszolgáltató, melyekhez külön app és regisztráció szükséges. Amíg saját országunkban e-autózunk, nagy meglepetés nem érhet minket, hiszen nagy eséllyel mindegyikhez van regisztrációnk, esetleg fizikai ügyfélkulcsunk.

A probléma ott kezdődik, ha elektromos autónkkal külföldre utazunk, több országot átívelve. Ilyenkor minden esetben regisztráció szükséges az adott ország adott szolgáltatójánál, ami sok esetben lehet probléma. Elég, ha csak egyszer eltérünk az útitervtől és lehet a töltő oldalára ragasztott matricát bogarászni és reménykedni, hogy sikerül a regisztráció a telefonunkról. Ha nem, nos akkor kezdődik a baj.

Erre a problémára fog megoldást nyújtani az ISO 15118-as szabványra épülő Plug & Charge szolgáltatás. Melynek lényege, hogy nem szükséges regisztrációkkal vesződnünk, egyszerűen csak rátesszük autónkat a töltőre, ami minden azonosítást elvégez helyettünk és a vételezett villamosenergiát a töltés végeztével egyszerűen ki tudjuk fizetni bankkártyánkkal. Vagy az előre megadott bankkártya adatok alapján levonásra kerül a töltés összege.

„A Plug & Charge funkció jelenlétével, amint a töltőkábelt behelyezték a járműbe, az automatikusan azonosításra kerül a töltőállomás által és engedélyezi a töltést. Ebből a célból az előre megkötött töltési szerződéseket közvetlenül az autóból olvassák le és digitális tanúsítványokkal védik. A töltési folyamat csak a sikeres hitelesítés után kezdődik. A számlázás is automatizált, és minden szükséges információt tárol a jármű a fedélzeti rendszerében. Az IONITY Plug & Charge segítségével a töltőállomáson történő fizetés a múlté, ami maximális kényelmet biztosít az elektromos járművek vezetőinek.”

Az IONITY többek között a Twitteren is elhelyezett egy posztot:

A rossz hír az, hogy ezt a szabványt az autónak is támogatnia kell. Ezért a régebbi elektromos autók tulajdonosai nem biztos, hogy élvezhetik ezt a fajta kényelmet. A listán szereplő támogatott tisztán elektromos autók a következők: Porsche Taycan, Ford Mustang Mach-E és a Mercedes-Benz EQS.

Ezen szolgáltatás segítségével hamarosan sok e-autó tulajdonos is megélheti azt az egyszerűséget és biztonságot, amit a Tesla nyújt vásárlóinak a Supercharger-hálózat révén immár 2012 óta.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!