A moduláris termékek használata egyre jobban terjed a világon, ami nem véletlen. Rendkívül hasznos dolog az, ha csak azért fizetünk/azt használjuk, amire valóban szükségünk van. Ezen gondolat az autóiparban szintén megjelent, igaz egyelőre csak ötlet szintjén.

Az elektromos autók terjedésével az egyszerűbb felépítés és az akkupakkok használatának ténye miatt újra kedvet kapott a moduláris autók gondolatához egy német vállalat, az ACM (Adaptive City Mobility). Első ilyen autójukat pedig már korábban megmutatták az érdeklődőknek, ez az ACM City One.

Mint látható, a virtuális bemutatkozásról mi is írtunk július elején. Aki pedig lát fantáziát a 3,6 méter hosszú City One-ban, annak el kell mennie mindenképp a pár nap múlva kezdődő IAA müncheni rendezvényére. Hisz a gyártó is a kiállítók között lesz, természetesen a City One-al a központban.

Új infó az autóval kapcsolatban, hogy a gyártása valamikor 2023 körül indulhat, egy most még nem megmondott ázsiai országban. A gyártó az árat a kiépítéstől függően 10 és 15 ezer euró közé lőtte be. Az ACM egyelőre a fő piacának Ázsiát és Afrikát célozza meg, de vélhetően Európában is nagy sikere lesz egy ilyen árkategóriás elektromos autónak.

Bizonyára sok vállalkozás, vagy éppen futárcég venné hasznát a városon belüli kiszállításokhoz egy itthon nagyjából 4,7 millió Forinttól (360 Ft-os euróval és áfával számolva) induló tisztán elektromos furgonnak, amibe akár egy eus raklap is befér. Ezt az akár 1450 literes csomagtér engedi meg az autónak, ráadásul a kimaxolt akkupakk kapacitása sem nagyobb 10 kWh-nál (4*2,5 kWh-s modulok), így bármilyen helyszínen, akár egy szimpla 230 V-os fali aljzatról is feltölthető az éjszaka leple alatt.

A City One moduláris felépítése ellenére 3,6 méter hosszú és végsebessége a 110 km/h-t is el tudja érni. Az akkupakk úgy került kialakításra, hogy cserélhető legyen, így vélhetően nem okozhat gondot egy hosszúra nyúlt munkanap, ha van a telephelyen egy csereakku. Tekintve a könnyű tölthetőséget a cserélhető akkumulátorok révén, az ACM a magánvállalkozásokon túl autómegosztó vállalatok számára is ideális megoldásnak tartja a City One járművet.

Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!