15 millió forinttól indulhat a Volkswagen ID.Buzz

0

A klasszikus megjelenésű elektromos ID.Buzz mikrobuszt a Volkswagen még 2017-ben mutatta be Detroitban. Első ránézésre egy izgalmas elektromos projektnek tűnt a sok közül, amiket a Volkswagen a nagyérdeművel megosztott. Mostanra viszont ott tartunk, hogy a cég közlése szerint a boltokban már 2023-ban megjelenhet az ID.Buzz

A bemutatáskor a Volkswagen akkori vezérigazgatója a következőket mondta el: „A detroiti globális autókiállításon tartott előadások után rengeteg levelet és e-mailt kaptunk az ügyfeleinktől, amelyben azt írták: „kérem, építsék meg ezt az autót”. A mikrobuszos utazás régóta része a kaliforniai életmódnak, és mi ezt most elektromos meghajtásban hozzuk vissza.”

Ahogy közeledünk a megjelenés évéhez, egyre több forrásból olvashatunk információkat és spekulációkat, hogy hogyan is fog kinézni a valóságban a mikrobusz. 

Egy német forrás a következőket közölte: „Az akkumulátor felszereltsége el fog térni az ID.3 és ID.4 típusoktól. A jelenlegi álláspontok szerint az olcsóbb modell egy 60 kWh-os akkumulátorral lesz felszerelve, ami WLTP szerint körülbelül 300 kilométer megtételére lesz elegendő egyetlen feltöltéssel. A VW elképzelése szerint ez a modell alkalmas lesz közlekedésre a nagyobb városokban, vagy akár kisebb kirándulásokhoz. A nagyobb hatótávolságú modellbe egy 100 kWh-os akkumulátort terveznek építeni, ami a WLTP szerinti 500 kilométeres hatótávolsággal teljes mértékben alkalmassá teszi a buszt a nagyobb utak megtételére is.”

A német forrás szerint az ID.Buzz modell ára 40 és 60 ezer euró között fog mozogni, értelemszerűen az akkumulátortól függően. 

A Volkswagen nem tervez itt megállni a projekttel: egy hannover-i haszongépjármű kiállításon mutatták be az ID.Buzz Cargo nevet viselő, kifejezetten szállításra alkalmas elektromos modellt, aminek az alapja a személyszállító ID.Buzz modell. Azt, hogy ezt a modellt mikor kezdik gyártani, még nem tudni, de bizonyosan egyhamar beindul a gyártás, amint a személyszállításra alkalmas testvér már a boltokban várja a vásárlókat. 

Érdekes koncepció ez a Volkswagen-től, amivel értelemszerűen a vásárlók széles körét célozzák meg: a családoktól kezdve, a nagyobb autós kirándulás szerelmesei, valamint a szállítással foglalkozók is örömmel és károsanyag kibocsájtás nélkül tudják majd használni ezeket az elektromos modelleket. 

Hartyanszky Istvan
Hartyánszky István vagyok, egyetemista. Évek óta elektromos autózás rajnongó, és már lassan egy éve foglalkozom az e-cars.hu-n cikkek írásával.