Magyarországon építhet elektromos autógyárat a Rivian?

0

Felröppent a hír miszerint a Rivian egy lehetséges euróapai gyár helyszínét keresi és Magyarország is a potenciális jelöltek között van.

A Rivian még 2018-ban mutatta be az R1T elektromos pickup-ot és az R1S elektromos SUV-t. Azóta a cég 8 milliárd dolláros magántőkét halmozott fel és olyan óriásvállalatok támogatják, mint az Amazon vagy a Ford. Hamarosan pedig a tőzsdén is megjelenhetnek!

A közelmúltban a Rivian már bejelentette, hogy ősszel sor kerül a cég tőzsdei bevezetésére. Azonban előtte még az R1T Lunch Edition júniusi és az R1S Lunch Edition augusztusi megjelenésével a Rivian elkezd valódi bevételt termelni.

Még 2019-ben érkezett a hír, hogy az Amazon 100 000 elektromos kisbuszt rendelt meg a Riviantól. Ezután nem sokkal az is kiderült, hogy az Amazon be is fektetett 700 millió dollárt a vállalatba. 2020-ban a koronavírus járvány sem hátráltatta a futárautók gyártását, sikerült tartaniuk az ütemtervet. Az elmúlt hónapokban pedig Los Angeles környékén az Amazon elektromos kisbuszai meg is kezdték a csomagok kiszállítását. Így az óriásvállalat egy lépéssel közelebb került a 2025-re kitűzött karbonsemlegességhez.

Tehát a Riviannak sikerült teljesíteni az Amazonnak tett ígéretét. A következő lépcsőfok a két saját modelljének az R1T-nek és az R1S-nek a piacra dobása. Azonban úgy tűnik, hogy a Rivian ezzel sem éri be, ugyanis a Bloomberg értesülései szerint elkezdték egy lehetséges európai gyár helyét keresni.

A Bloomberg szerint a Rivian először elektromos futárautókat gyártana, majd később személyautókat. Eddig 3 potenciális ország merült fel: Németország, az Egyesült Királyság és Magyarország.

A nemzetközi terjeszkedés mindig kockázatos vállalkozás, főleg egy olyan viszonylag fiatal startup esetén, mint a Rivian. Azonban a vállalat helyzete elég stabil, hiszen az Amazon ott áll mögötte. Azt azonban még fontos elmondani, hogy a Rivian hivatalosan még nem erősítette meg a nemzetközi terjeszkedés hírét, egyelőre az első két modell piacra dobásával vannak elfoglalva.