Próbaüzemben az Amazon elektromos furgonjai

0

Szépen lassan, de annál határozottabban bontogatja szárnyait az elektromos áruszállítás, annak is az úgynevezett „last mile delivery” szegmense, ami lényegében a lokális áruterítést jelenti. Ez pedig kiváló terep az elektromos meghajtásnak. A Joe Biden elnök által bejelentett szövetségi flottacsere pedig csak olaj a tűzre, ami nem is biztos, hogy baj.

A világ egyik legnagyobb webáruháza mára az Amazon és félelmetes abba belegondolni, hogy napi szinten mennyi árut szállítanak ki csak az Egyesült Államok területén. A rengeteg áru gyors és pontos kiszállítása sok áruszállító eszközt, leginkább furgonokat kíván meg, amik (jelenleg még) belsőégésű mivoltukból fakadóan rengeteg szén-dioxid kibocsátással járnak. Erre kínál megoldást az a 100 000 darabból álló elektromos furgonmegrendelés, amit az Amazon adott le a Riviannak még 2019 szeptemberében.

Egy évvel később pedig a Rivian és az Amazon büszkén (teljes joggal) számolhatott be, hogy elkészült az első tisztán elektromos furgon:

„Alig egy év telt el a The Climate Pledge bejelentése óta, most pedig az Amazon örömmel mutatja be az első egyedi elektromos szállítójárművet, amelyet a Riviannal együttműködve terveztek és építettek.”

Az elmúlt egy év tehát nem volt eseménytelen az Amazon számára, most pedig már ott tart a történet, hogy pilot jelleggel Los Angeles utcáira kirajzott az első legyártott konvoj, hogy élesben teszteljék őket. Ezek a darabok a Rivian michigani (Plymouth) kirendeltségén készültek, egyetlen töltéssel 240 km megtételére képesen.

Természetesen a furgonok üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúra kiépítése is megkezdődött az Amazon kiválasztott épületeiben, ami elsősorban a szükséges több száz töltő felszerelését jelenti. Azonban nem csak Los Angelesben történik a tesztüzem, hamarosan további 15 kiválasztott városban jelennek majd meg a mosolygós furgonok még ebben az évben. A városokat az Amazon elsősorban úgy választotta ki, hogy a furgonokat szinte minden időjárási körülmény között tesztelhesse, így igen nagy szórás várható a szélrózsa minden irányába az USA területén.

Az Amazon flottájában jelenleg is vannak elektromos járművek, amikkel a kiszállítás zajlik, de azok közel sem prezentálnak ekkora létszámot, mint az új furgonok.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!