Az LG is milliárdos akkugyárat épít Indonéziában

0

Úgy tűnik, hogy az Indonéz kormányzat okosan használja azokat az ütőkártyákat, amiket a természet a kezébe adott. A világban számos ország van, amelyek területén fontos és értékes nyersanyagok találhatók, de az ország vezetése aprópénzért eladja azt az ipari szereplőknek. Nem úgy Indonézia, ahol a bolygó egyik leggazdagabb nikkel lelőhelye található és az indonéz kormány többször is okosan döntött arról, hogy nem csak egyszerűen eladja a területén található nyersanyagot, hanem még okosít egy kicsit a feltételeken.

Az egyik nagy játékos az akkumulátorgyártásban a CATL, akik már korábban szemet vetettek az indonéz nikkelre és a Reuters decemberi híre értelmében bár kapnak a nyersanyagból, de feltételekkel. A megállapodás az állami bányavállalat, a PT Aneka Tambang és a CATL között került aláírásra, aminek értelmében a kibányászott nikkel minimum 60 százalékát az újonnan létesülő indonéz CATL akkumulátorgyárban kell felhasználni, akkucellák gyártására.

Már decemberben szó volt arról is, hogy 2021 januárjában az LG Chem delegációja is el fog utazni Indonéziába, tárgyalni a nikkelről. Nos, ez a látogatás meg is történt, míg mi a karácsonyi pihenésből készültünk visszatérni a dolgos hétköznapokba! Nem is kellett várni januárig, hiszen december 31-én már be is jelentette az indonéz kormányzat (Bahlil Lahadalia képviselő részéről), hogy tető alá hozták a fent említett témában a megállapodást az LG Chem képviselőivel. A MOU (memorandum of understanding) aláírása egészen pontosan az LG Chem új, akkumulátoros technológiákra szakosodott divíziójára, az LG Energy Solutionre vonatkozik és ezzel megállapodtak arról is, hogy az országban egy 9,8 milliárd dolláros akkumulátorgyár épül, cserébe a nikkelért. Az itt készülő akkucellák az elektromos autók széles skálájába kerülnek majd bele, kezdve a belépő árú típusoktól, egészen a csúcskategóriás járművekig.

Az LG Energy Solution egyébként iparági pletykák szerint a Teslának is megtetszett, erről a The Korea Times, így mi is beszámoltunk már szeptember végén.

Még korai megmondani, hogy a Teslának van-e tényleges terve arra, hogy részesedést szerezzen az LG Energy Solution-ben. De tekintettel a Tesla növekvő költségcsökkentési kísérleteire és a hengeres cellák gyártásának elősegítésére, van értelme annak a feltevésnek, miszerint a Tesla megvizsgálja az LG Energy Solution részesedésének megvásárlásának lehetőségét.”

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!