Szigorítják Budapesten a zöld rendszámos ingyenes parkolásra vonatkozó szabályokat

0

Már korábban is napirenden volt a fővárosban zöld rendszámmal ingyen parkoló autók kérdése, ugyanis a jelenlegi szabályok értelmében minden teljesen vagy részben elektromos autó, ami megfelel a zöld rendszám kritériumainak, díjmentesen parkolhat Budapesten.

A tervezett, újra gondolt – a Főpolgármesteri Hivatal által is megerősített – szabályozás értelmében azonban ezt a rendkívül előnyös jogot elvennék a plug-in hibrid járművektől, és kizárólag a tisztán elektromosan hajtott autókat sorolnák az ingyenes parkolási kategóriába. Biztosan sok hibrid-tulaj felháborodva olvassa ezt a hírt, de valljuk be, van azért ennek jócskán realitása. Nincsen ugyanis Magyarországon semmilyen rendszer, ami képes lenne monitorozni, hogy egy plug-in hibrid autó akkumulátorát élete során összesen hányszor töltik fel, ahogyan az sem figyelhető, milyen üzemben közlekednek ezekkel a járművekkel a városokban használóik. Önmagában a zöld rendszám olyan kiváltság, aminek az árát – legfőképpen a kompromisszumos közlekedéssel – csak az e-autósok fizetik meg.

Apropó informatikai rendszerek és monitorozás, a főváros vezetése elmondta, a jelenlegi, parkolóőrök által használt rendszer minimális átalakítás után képes lesz különbséget tenni a 100 százalékban elektromos- és a plug-in hibrid autók között, a zöld rendszám ellenére. Így tehát nincs szükség hatalmas fejlesztésekre, a technológia készen van. Már októberben szerette volna napirendre tűzni az önkormányzat a téma tárgyalását, azonban a részletek kidolgozása miatt ez a következő hónapra, hónapokra csúszik.

Fontos, hogy bár a zöld rendszám odaítélésé állami hatáskör, az azzal járó előjogok kérdése az önkormányzatok által szabályozható. A szakértők szerint így minden lehetősége és jogosultsága megvan a fővárosnak a szabályozás bevezetésére. Ismerve a Főpolgármester klímastratégiáját, számítani lehetett erre a lépésre, ugyanis a számtalan PHEV SUV dízel- vagy benzinüzemben közlekedve a belvárosban egyáltalán nem segít Budapest híresen szennyezett levegőjének jobbá tételében, sőt.

Rozsa Arpad
“Orvostanhallgatóként az egészség védelme mindennapjaim szerves részét képezi. A nyomaték és a hangtalan közlekedés mellett így kifejezetten fontosnak tartom, hogy ne szennyezzük azt a környezetet, melyben mindennapjainkat éljük.”