Az elektromos meghajtás átterjedése a Pickup kategóriára önmagában is egy bámulatos tény, hiszen Észak-Amerikában ez az egyik legjövedelmezőbb autóipari ágazat. A megdöbbenés pedig még hatalmasabb volt, amikor a Ford a Mustang villamosítása után a másik aranytojást tojó tyúkját, az F-150-et is bevonta ezen törekvéseibe. A munka tehát lázasan folyik,2019-ben még Darren Palmer, a Ford Edison, az elektromos járműveken dolgozó autógyártó csoport vezetője, az Autocar interjújában megerősítette, hogy még 2022 előtt meg fog érkezni a piacra az elektromos pickup. Erre sajnos még várni kell, hiszen a Ford azóta kijelentette, hogy 2022-ben fog csak megkezdődni a gyártás.

Addig is, amíg megérkezik a tisztán elektromos Ford F-150 az amerikai (és talán más országokba is) kereskedésekbe, a márka egy kis csemegét csomagolt össze egy videó formájában az érdeklődőknek, ami leginkább a vontatási és a terep való haladás képességeit mutatja meg a típusnak:

Mint látható, az elektromos F-150 vontatmány nélkül akár 60 százalékos lejtőn is fel tud majd kérezkedni, továbbá ismét kihangsúlyozásra kerültek a vontatási képességek, mint a Rivian és a General Motors vonatkozó modelljei esetében is. Azért írtam, hogy ismét, hiszen tavaly nyáron a Ford már csinált egy ilyen videót, ahol Linda Zhang, a Ford F-150 főmérnöke bemutatja, mire képes a tisztán elektromos hajtású F-150 prototípusa: a lenti videóban az autó 10 darab emeletes vasúti kocsit és 42 darab 2019-es F-150 pickupot vontat, amelyek együtt közel félmillió kilogrammot nyomnak!

Hirdetés

Pletyka szinten a Bloomberg már a múlt hónapban kiszagolta, hogy megkezdődtek a munkálatok a márka jelenleg is létező üzemében Michigan Államban, Dearborn mellett. Nos, mostantól ez is hivatalos, hiszen a Ford maga ismerte el, hogy már épül az az épület, amiben az elektromos F-150 gyártósorát fogják összeszerelni.

Remélhetőleg a Ford tudja mit csinál és okosan tervez a dátumokkal, hiszen ők csak 2022-re tervezik az F-150 gyártásának beindítását, míg a nagy riválisok (pl.: Tesla Cybertruck, GMC Hummer) már 2021 végén kijönnek a saját tisztán elektromos pickup modelljeikkel. De vélhetően ez nem lesz gond, hiszen az F-150 most is piacvezető, bizonyára meglesz a típus saját rajongótábora!