A Porsche folytatja a lipcsei gyárának átalakítását, hogy még több elektromos modellt tudjon készíteni

0

Jelenleg a Panamera és a Macan készül a Porsche lipcsi gyárában. Egyelőre még mindkét modellt csak hagyományos belső égésű motorral gyártják, ám ez hamarosan megváltozik. A Porsche ugyan is megerősítette, hogy a Macan következő generációja már tisztán elektromos lesz, ami kis késéssel debütál.

A több mint 4000 dolgozót foglalkoztató üzemben, több mint 600 millió eurót fektetnek, melynek nagy része egy új karosszéria üzem felállítására megy majd el. Ez egy igen jelentős beruházás, főleg, ha figyelembe vesszük azt, hogy a 2000-ben megnyílt üzemben eddig összesen 1,3 milliárd eurót fektettek. Az új karosszéria üzem pedig kifejezetten az új Macan gyártására épül majd.

Gerd Rupp a gyár vezetője így nyilatkozott:

„Az elmúlt pár hétben fontos mérföldköveket teljesítettünk az elektromobilitás felé vezető úton. Ez az időszak mostantól addig amíg elkezdjük gyártani a következő generációs Macan-t rengeteg kihívást rejteget számunkra. Ugyanakkor lehetőséget kínál arra is, hogy időtállóvá tegyük a gyárat és hogy bebizonyítsuk azt, hogy egy csapat vagyunk.”

Az új 75,000 négyzetméteres üzem mellett a Porsche a meglévő gyártósorokat is módosítja, hogy azok alkalmasak legyenek a hagyományos modellek, a hibridek és a tisztán elektromos változatok gyártására is.

A Porsche továbbá felépített egy hatalmas, 7 megawattos töltőállomást is az üzem mellett. A „Porsche Turbo Charging” a cég állítása szerint a legnagyobb teljesítményű töltőállomás Európában.

Azon kívül, hogy hol fog készülni egyelőre nem túl sok információt tudunk az új Macan-ról. Valószínűleg 2022-ig nem is debütál majd, azt viszont tudni, hogy a tisztán elektromos változat mellett megmaradnak a hibrid és a hagyományos belső égésű motorral szerelt verziók is.

Az elektromos meghajtással a Porsche új magasságokba emelheti a Macan Turbo és a Macan Turbo S teljesítményét. Jó látni, hogy egy ilyen komoly presztízzsel bíró cég ennyire komolyan veszi az elektromos autózást. A Porsche a Taycan esetében már bizonyította mire is képes, sikerült egy igen impozáns modellt alkotniuk. Ha pedig az új generációs Macan is ilyen jól sikerül, szinte biztos a siker.