Elkaszálta a Rapide-E programot az Aston Martin

0

Nagy reményeket fűztünk az Aston Martin elektromos sportautójához, hiszen a nagy múltú és vérbeli sportautógyártók közül ők az elsők között voltak, akik egy elektromos meghajtású sportautó gondolatával eljátszottak. Már 2017 nyarán beszámolhattunk arról, hogy két éve folynak a munkálatok a Rapide típus elektromos változatán, amit Rapide-E néven mutatott be az Aston Martin!

Még 2015-ben az Aston Martin bemutatott egy teljesen elektromos négy ajtós grand tourer-t amit Rapide-nek nevezett el! Ekkor még csak egy AMR koncepció autó volt. Sajnos ez nem jött össze mivel az akkori partnercég a Kínai LeEco visszalépett. Új év, új lehetőségek címszó alatt az Aston Martin 2017-ben már úgy  gondolta, hogy belép az elektromos autók piacára. Immáron nem tömeggyártásban gondolkodnak, hanem limitált darabszámban. Összesen 155 darabot fognak gyártani. Az egyediség és a pénz a lényeg! Az új modellt a Williams Advanced Engineering-rel együtt fogják megépíteni, amit RapidE névre kereszteltek. Dr. Andy Palmer az Aston Martin vezérigazgatója akkor így nyilatkozott:

“A belsőégésű motorok több mint egy évszázada dobogtatja az Aston Martin szívét és továbbra is pumpálni fogja. Nem akarjuk megváltani az elektromos autók piacát. Azonban a RapidE bemutatja az Aston Martin jövőképét, vágyát és képességét, látva képesek vagyunk a változatosságra. Így egy újfajta autót biztosítunk, ami örömet okoz az ügyfeleinknek”

Dr. Palmer 2018-ban megmutatta az autó akkumulátorát is egy Twitter bejegyzésben, tavaly áprilisban pedig a Sanghaji autókiállításon a véglegesnek mondható kivitelt is bemutatta a gyártó, az alábbi ismérvekkel:

  • 320 km WLTP hatótáv
  • 65 kWh-s akkupakk (5600 darab 18650-es lítium-ion cella)
  • Dupla motoros, hátsókerék meghajtású kivitel
  • Maximális teljesítmény: 650 LE, 950 Nm
  • 0-100 km/h gyorsulás: kevesebb, mint 4 mp alatt
  • Végsebesség: 250 km/h
  • 800 V-os rendszerfeszültség, 100 kW-os villámtöltési lehetőséggel

Tehát minden adott volt egy kiváló elektromos sportautó megszületéséhez, ám az Autocar magazin értesülése szerint az Aston Martin az utolsó pillanatban visszalép a Rapide-E gyártásától és az egész programot átalakítja egy elektromos autós fejlesztési projektté, felhasználva az eddig szerzett tapasztalatokat. A projekt ismeretei a jövőbeni elektromos Aston Martinok gyártásához használja majd fel a vállalat. A döntésnek nagy valószínűséggel köze van ahhoz is, hogy tavaly hatalmasat estek a cég részvényei, a 17 £/darab árról egészen 4 £/darabra csökkent az árfolyam.

Regisztrálj a fórumunkon ahol elmondhatod a véleményed és troll mentes zónában cseveghetünk. “e-cars.hu club, e-autó tulajdonosoktól, e-autó tulajoknak és rajongóknak, érdeklődőknek” egyaránt! https://ecarsforum.hu/