Jönnek az első kínai fecskék Európába: Aiways U5 és Nathalie

0

Pár éve még sokan csak legyintettek a kínai autógyártókra és általános vélekedés volt, hogy soha nem érnek fel az európai gyártók szintjére!

Nos, ez az állítás valóban sokszor jogos volt, ám az elmúlt évben az elektromos autók tekintetében akkorát ugrottak Ázsiában, hogy mi is csak ámulva nézzük, hogyan húz el lassan, de biztosan az európai gyártók mellett a kínai „elektromos vonat”.

Sok ismerőstől hallom, hogy ha egyszer ezek az elektromos autók megütik az európai mércét és megkapják a típusengedélyeket, akkor komoly bajban lesznek az európai nagy autógyártók, mint például a PSA, vagy az Audi, BMW, Mercedes-Benz trió.  Úgy tűnik, lassan megérjük ezt is, hiszen a márciusban kezdődő Genf Motor Show-n kívánja az Európába szánt autóit bemutatni a kínai Aiways.

Kezdésnek jöhet is a mai trendeknek megfelelő 5 személyes SUV. A tanulmány már jelenleg is megismerhető, a sorozatgyártásra érett modell pedig jöhet Genfben. Az alábbi adattokkal várhatjuk az U5-öt:

  • 63 KWh-s, folyadékhűtéses akkumulátorcsomag
  • 170 Wh/kg energiasűrűségi mutató
  • 460 km hatótáv
  • 140 kW teljesítmény, 315 Nm nyomaték mellett
  • Elsőkerék-meghajtású
[vc_gallery interval=”3″ images=”54988,54989,54990,54991,54992,54993″ img_size=”full”][vc_video link=”https://youtu.be/WJkg2kmuyCQ” align=”center”]

A gyártó másik nagy dobása lehet majd a Nathalie névre hallgató sportautó, 2.5 mp-es 0-100 km/h gyorsulással, ami már szinte Tesla szint! A metanol-alapú üzemanyagcellával felszerelt autó várható ára 400.000 Euró lehet, mi valljuk meg őszintén, elég brutálisan hangzik egy „kínai autóért”.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!