Range Rover P400e tesztvezetés

0

Had mutassuk be nektek egy külföldi autós újságíró véleményét, aki alászállt a kaliforniai por és sár birodalmába az új, környezettudatos Range Roverrel.

Az autó bemutatkozásáról mi is írtunk nektek már itt, ám ezúttal egy igazi próbakörre vitték el a verdát. A gyártó nagy reményeket fűz a technikailag igencsak fejlett autójához, ami érthető is. Ugyanakkor bizonyítania is kell, hogy az off-road kategória hagyományosan benzines/dízeles berögződéséhez felnőtt az elektromos technológia. Egy kis spoiler: a tesztpilóta szerint nem lesz itt baj! Alapos kínzásnak vetették alá a kaliforniai Malibu poros és a szomszédos hegyvidék kanyargós útjain. Az akkumulátoros meghajtás ereje hamar lenyűgözte a pilótákat, miközben köveken és sáros nyomvonalakon haladtak át. A Land Rover mérnökei elvégezték a házi feladatukat és a P400e keményen odatette magát ahol kellett és kijelenthető, hibátlan alternatíva a hagyományos kivitelek mellett.

Mivel ez egy plug-in hibrid, így a motortérben egy új fejlesztésű, 2 literes és 4 hengeres Jaguar-Land Rover Ingenium motor van, mint a Velarban vagy a Jaguar XE szedánban is. Ez van összepárosítva egy 85kW-os elektromotorral (102LE) és 13.1kWh-s akkucsomaggal. A teljes teljesítmény 398 LE lesz. Még benzinmotor nélkül is kellően nyomatékos, hogy megmásszon egy hegyoldalt, viszont ha mindkét erőforrás bekapcsol, akkor simán lepipálja a kategóriatársakat. Természetesen a hegy vagy domboldalról való lekászálódást is asszisztens segítheti.

A tesztút majdnem egésze a benzinmotor használata nélkül került bejárásra, bár voltak szituációk Rock Crawl és Sand módban, amikor a benzinmotor is besegített. A kaland túlnyomóan csöndesen telt, az egyetlen figyelemre méltó zaj, amelyet hallani lehetett, a rövid úton járó váltó volt.

A leghatékonyabb üzemmódban az elektromos motor lehetővé teszi a közel 49 km-es hatótávot 130km/h sebességnél. A tesztpályán a a sok fékezési energia miatt elég sok visszatöltést kaptak az akkuk, ehhez a Range Rover mérnökei azt fűzték hozzá, hogy dolgoznak egy még hatékonyabb energia visszanyerő-rendszeren, amit kifejezetten terepe szánnak. Az autó összes rendszere, kezdve a légkondicionálástól egészen az off-road beállításokig, mindent a Land Rover új InTouch Control kettős infotaintment rendszerén lehet állítani, paraméterezni. A rendszer jobban néz ki és fejlettebb is, mint a most kifutó modellekben, de talán egy kicsit sok is az információ amit elénk tár. Egy egész délutánt el lehet tölteni a dupla kijelző beállításával. A felső kijelző az alapfunkciókat szabályozza, mint a navigáció, rádió és a jármű általános beállításai. Míg az alsó egyfajta adathubként működik, ide értve a P400 vezetési és klímabeállításait. A menükben a váltó alatt található tárcsával is navigálhatunk. 7 vezetési mód közül lesz lehetőségünk választani, dedikált gombbal a tisztán elektromos meghajtás bekapcsolására. A hátsó ülésen ülők sem fognak unatkozni, hiszen 2 db 10 colos beépített LCD kijelző várja őket, számos USB csatlakozási lehetőséggel, fedélzeti 4G-vel. Az első ülések sem lesznek gyengék, 24 féle módon lesznek állíthatóak, melegköves-masszázs funkcióval!

Összegezve: pár óra a kormány mögött teljesen lenyűgözte a pilótákat, annak ellenére, hogy belefutottak hazafelé a Los Angelest rendszeresen sújtó közlekedési káoszba is.

[ult_createlink title=”Csatlakozz az e-autósok közösségéhez! ” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fe-cars.hu%2Fe-autosok-kozossege%2F||target:%20_blank|” link_hover_style=”Style_1″ text_color=”#06c100″ heading_style=”font-weight:bold;” title_font_size=”desktop:20px;”][ult_createlink title=”Like-olj minket a Facebookon! is! ” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fecarshu%2F||target:%20_blank|” link_hover_style=”Style_1″ text_color=”#06c100″ heading_style=”font-weight:bold;” title_font_size=”desktop:18px;”]

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!