A Teslát is vizsgálja az Európai Bizottság

0

A közelmúltban az Európai Unió szubvencióellenes vizsgálatot indított az Európában értékesített kínai elektromos járművekkel szemben. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke néhány hete azzal érvelt, hogy a „hatalmas állami támogatások” által lehetővé tett „mesterségesen alacsony” áron kínált kínai elektromos autók torzítják az EU piacát.

Erre válaszul a kínai kereskedelmi minisztérium „protekcionistának” minősítette a vizsgálatot, majd hozzátette, hogy a kínai elektromos járművek versenyelőnye nem a támogatásoknak köszönhető. Továbbá a minisztérium ígéretet tett arra, hogy „szigorúan védeni fogja a kínai vállalatok törvényes jogait és érdekeit”. Egyes elemzők ezt a kijelentést pedig megtorló fenyegetésnek értelmezték.

Mint kiderült, nem a kínai autógyártók az egyedüliek az EU radarján – állítólag más nemzetközi gyártók is a célkeresztben vannak, melyek kínai állami támogatásból gyártanak elektromos járműveket Kínában.

A Bloomberg legfrissebb jelentéséből úgy tudni, hogy a Tesla is belesett abba a csapdába, inkább vizsgálatba melyek a Kínából az EU-ba érkező elektromos autókat szemelte ki magának. Továbbá a listán szerepel a BMW, és a Renault is.

Az ügyben jártas emberekre hivatkozva a jelentés megjegyzi, hogy a Tesla azon vállalatok közé tartozik, melyek valószínüleg részesültek a kínai állami támogatásokból. Most pedig az a rész következik, mikor az EU próbálja majd kideríteni, hogy Kína támogatta-e a Teslát, és ha igen, azt milyen mértékben tette. A meg nem nevezett források szerint az EU ezután minden szükséges ellenintézkedést megtesz annak érdekében, hogy kiegyenlítse a versenyfeltételeket az autóiparban.

A Schmidt Automotive Research szerint 2023 első hét hónapjában a Tesla hozzávetőleg 93 700 Kínában gyártott járművet adott el Nyugat-Európában. Mondanunk sem kell, ha kiderül, hogy a Tesla részesült a kínai állami támogatásokból, és az EU végül vámokat vetne ki járműveire, az jelentős csapás lenne az amerikai vállalat számára. Azt pedig tudjuk, hogy a Tesla meglehetősen kedvezményes bánásmódban részesült Kínában, elég csak az adókedvezményekre, olcsó hitelekre és egyéb támogatási formákra gondolnunk.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!