Teljesen elektromos Lada érkezhet e-Largus néven

0

Lada e-Largus néven jöhet az AvtoVAZ első elektromos autója, melynek alapját az előző generációs Dacia Logan MCV változat adja.

Az ukrajnai háború kirobbanása óta a Ladát birtokló AvtoVAZ hatalmas nehézségekkel küzd az új autók gyártása és leszállítása terén. Mindez pedig nem akadályozta meg az autógyártót abban, hogy egy koncepció formájában bemutassa első elektromos autóját. A tisztán elektromos Lada e-Largus a Largus kombinak az elektromos változata, ami az első generációs Dacia Loganra épül.

Az AvtoVAZ és a Renault-Nissan Szövetség együttműködéséből született 5, illetve 7 személyes verzióban kapható Lada Largust már 2012 óta gyártják Togliattiban, legutóbb tavaly kapott egy modellfrissítést, amikor modernizálták a külsejét és a belsejét is.

A tisztán elektromos Lada e-Largus továbbra is a Renault-csoport B0 alapjait használja melyet úgy alakítottak át, hogy az elektromos motor a belsőégésű motor helyére került. Az akkumulátorokat pedig a padlólemezhez illesztették.

Az AvtoVAZ elárulta, hogy az elektromos autót az izsevszki üzemükben fogják gyártani, amit jelentősen átépítenek, miután a Renault úgy döntött, hogy hivatalosan is kivonul Oroszországból.

A Lada hivatalosan nem ismertette az e-Largus paramétereit, de néhány orosz média megszellőztette, hogy az elektromos autó hatótávja elérheti a 400 kilométert is egyetlen töltéssel. Egyelőre csak annyit árultak el, hogy a Lada jövőre készíti el az első prototípus-flottát. Majd könnyen elképzelhető, hogy a sorozatgyártás 2024-ben megkezdődik.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!