A novemberi e-autó értékesítés is sikersztori volt Európában

0

Ha az elektromos autók terjedésének mértékéről beszélünk, szerencsére folyamatos növekedésről és a hajtáslánc népszerűségének növekedéséről számolhatunk be. Lassan már közhely, ha azt olvassuk, hogy hónapról hónapra rekordok dőlnek meg a számok kapcsán, de ez azon kevés közhelyek közé tartozik, amiről szeretünk olvasni és cikket készíteni!

Ezúttal is az EV Sales Blog számait és az Insideevs grafikonjait hoztuk el olvasóinknak, amik a 2020-as év novemberéről számolnak be, (szerencsére) szokás szerint növekedésről. Ezúttal az európai kontinenset érintő tényekről tudunk beszélni egy kicsit, amik egy délelőtti kávészünet mellé ideális csemegének számítanak! A novemberről is elmondhatjuk, hogy sikeresebb volt, mint az előző hónap, ám vélhetően a december még erre is rátesz majd egy lapáttal, főleg, hogy az év utolsó hónapja alapból is erősnek számít. 2020 novemberében 166 255 darab elektromos autót adtak el Európában, ami az egy évvel ezelőtti darabszámhoz képest 198 százalékos növekedés! Ez egy kiváló szám, főleg annak tekintetében, hogy a teljes EU-s autóértékesítési arány 14 százalékot csökkent az előző év novemberéhez képest.

Kontinensünk autóparkjában már 16 százalékos az ilyen járművek részaránya a teljes állományban és a novemberi eladott darabszámok az alábbi arányban oszlottak meg:

  • Tisztán Elektromos Autók (BEV – Battery Electric vehicle): 83 512 db (182 százalékos növekedés egy év alatt, 8 százalékos jelenlét az autóállományban.)
  • Plug-in hibridek (PHEV): 82 743 db (217 százalékos növekedés egy év alatt, 8 százalékos jelenlét az autóállományban.)

2020 első tizenegy hónapjában 1 085 000 darab elektromos autót adtak el Európában, ami az összes eladás 10 százaléka már. Ha megérkeznek a decemberi számok is, vélhetően meglesz az 1,25 millió eladott elektromos autó Európában. A legnépszerűbb típus 2020 novemberében a Renault ZOE volt, 9953 eladott darabbal. Közvetlenül utána a Volkswagen ID.3 van a nyomában, 8496 darabbal. A dobogó harmadik helyén a Hyundai Kona Electric áll, 5375 darab személyében.

A fenti kimutatás bal oldalán a 2020 novemberi számok, míg a jobb oldalon a teljes eddigi éves eladások tekinthetők meg. Láthatjuk, hogy a Tesla Model 3 és a Renault ZOE idei harca folytatódik, most éppen utóbbi a dobogós.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!