Bill Gates szerint is a szilárdtest-akkumulátor a jövő

3

Az nem új információ, hogy az elektromos autók működésének kulcsa az energia tárolása, amit napjaink felfogása szerint az autó alvázába rejtett akkupakk hivatott megoldani. Az már inkább tudna érdekes lenni, ha jönne végre egy olyan forradalmi újítás az akkumulátorok technológiájában, aminek révén gyorsulna a töltés, nőne a hatótáv, míg csökkenne ezen akkumulátorok tömege és veszélyessége is.

Ezt a célkitűzést, vagyis a nagyobb energiasűrűségű akkumulátor megalkotását hivatott megvalósítani a szilárdtest-akkumulátor néven elterjedt technológia, ami tulajdonképpen a már ma is létező lítium-ionos akkumulátorok következő generációjának tekintendő leginkább. Egy ilyen akkumulátorcellákból álló pakk a számítások szerint akár 30-50 százalékkal is megnövelhetné egy elektromos autó hatótávját, míg csökkentené annak tömegét és gyorsabban teletölthetővé válna. Aki ezt a technológiát elsőként tudja ipari méretekben gyártani és autóiba beépíteni, az komoly előnyt szerezhet a versenytársakhoz képest.

Ebben egyetért Bill Gates is, aki a kutatásokat támogató pénzeinek jelentős résztét fekteti ebbe a technológiába, így azért elhihető, hogy van a itt bőven lehetőség. Gates elkötelezett híve a zöld-energiáknak és a lehető legtisztább közlekedési módozatoknak, amiről legutóbbi blogbejegyzése is tanúskodik a GatesNotes nevű blogjában. Ebben kifejti, hogy mennyire fontos ez a téma, valamint, hogy bár a személyautók kibocsájtása csak közel 16 százalékban felelős a globális felmelegedésért, mégis ezt az iparágat démonizálják az emberek.

Így ő személy szerint megteszi, amit lehet, ki is szemelt már magának egy vállalatot, ami az ilyen pénzeinek egyik fő célpontja. Ez pedig a QuantumScape, ahol rendkívül ígéretes kutatások folynak a témában. A vezérigazgató Jagdeep Singh szerint már működő technológiájuk van, csupán a tömegtermelésre való felkészülés, ami hátravan.

„Már képesek vagyunk rá, hogy munkára fogjuk ezeket az akkucellákat, csupán csak az előállítás mértékének növelése a hátralevő cél!”

Ha a QuantumScape neve ismerős olvasóinknak, az nem véletlen, hiszen a Volkswagen is lát bennük fantáziát. Annyira, hogy ők is pénzügyi partnerei a vállalatnak, eddig közel 300 millió dollárral támogatták meg a kutatásokat. Tehát ha a QuantumScape kutatásai sikerrel járnak, a Volkswagen igen komoly előnybe kerülhet akkutechnológia terén!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!