Kecskemétre is két hidrogén üzemanyagcellás busz kerül

0

Kecskemét két korszerű, környezetbarát, hidrogén üzemanyagcellás autóbusz beszerzésére kapott lehetőséget a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályázatán, amely a Zöld Busz Program keretében valósul meg – közölte a HUMDA az MTI-vel. A projekt célja a fenntartható közlekedés előmozdítása.

A tájékoztatás szerint a Kecskeméti Közlekedési Központ Kft. sikeresen elnyert 544,3 millió forint támogatást két hidrogén üzemanyagcellás autóbusz beszerzésére a HUMDA pályázatán. A buszok beszerzése teljes mértékben, 100 százalékos támogatással valósul meg a HUMDA részéről.

Az ügynökség a hidrogén üzemanyagcellás járművek beszerzésének támogatásával hozzájárul Magyarország Nemzeti Hidrogénstratégiájában kitűzött célok megvalósításához. Kezdetben a Kecskeméten közlekedő buszokat mobil töltőállomáson fogják tölteni, azonban a hosszú távú tervek között szerepel egy állandó töltőállomás kialakítása. A járműveket kibocsátásmentes technológiával előállított, zöld hidrogénnel töltik majd fel.

A zöld energia kulcsszerepet játszik Magyarország jövőjében, legyen szó háztartásokról, közlekedésről vagy iparról. Az ország egyik kiemelt célkitűzése, hogy 2050-re elérje a nettó klímasemlegességet, amelyhez elengedhetetlen a helyi kibocsátás nélküli, zöld energiát használó járművek széles körű elterjesztése.

Mészáros Virág, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. vezérigazgatója szerint a Zöld Busz Program, amelyet a HUMDA koordinál, azt a célt szolgálja, hogy a magyar közösségi közlekedés flottája fokozatosan karbonsemlegessé váljon, és ezzel együtt folyamatosan modernizálódjon. A pályázat segítségével a közösségi közlekedési cégek hozzájárulnak a helyi közlekedés fejlesztéséhez, és elősegítik a tiszta, energiahatékony járművek szélesebb körű elterjedését, amelyek javítják a személyszállítási közszolgáltatások színvonalát.

A tervek szerint a járművek 2027 júliusáig kerülnek forgalomba. A HUMDA két pályázata révén három városban összesen hat korszerű, környezetbarát autóbusz beszerzésére nyílt lehetőség a Zöld Busz Program keretében. Kecskeméten kívül Budapest agglomerációjában egy hidrogén üzemanyagcellás busz, míg Veszprémben három akkumulátoros elektromos autóbusz állhat forgalomba a következő években – derül ki a közleményből.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!