Ezekben a városokban épülhetnek új elektromos autótöltők

0

Az Energiaügyi Minisztérium november elején induló pályázatával kívánja bővíteni az elektromos töltőállomások lefedettségét az ország olyan térségeiben, ahol eddig nem épültek ki ilyen töltők. A támogatási feltételek szerint a jelentkezőknek legalább egy töltőállomás telepítését kell vállalniuk az alacsonyabb ellátottságú régiókban. A technikai előkészítő szakasz, amely a napokban zárult le, lehetőséget biztosított a pályázóknak, hogy kötelezettségüket különböző településeken teljesítsék. A programra jelentkező 28 vállalkozás többsége Északkelet-Magyarország és a Dél-Dunántúl térségéből választott helyszínt, a borsodi vármegyeszékhelytől egészen egy kis, másfél ezres somogyi falucskáig.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján 2023 végén az elektromos autók tulajdonosai több mint 2500 nyilvános töltőállomást vehettek igénybe az országban. Ezen állomások közel fele Budapest és Pest megye területén található, míg a fővárostól távolabb eső állomások főként az autópályák mentén és a nagyobb városokban helyezkednek el.

Az Energiaügyi Minisztérium célja az országos lefedettség biztosítása, ezért kifejezetten ösztönzi az új elektromos töltőpontok telepítését a hiányosan ellátott vidéki térségekben. Ennek támogatására egy 28 milliárd forintos keretösszegű programot indítottak el, amelynek segítségével a következő években több mint száz új nyilvános töltőállomás válik hozzáférhetővé országszerte.

A pályázatban elektromos töltőállomások üzemeltetésére jogosult vállalkozások vehetnek részt, akik vállalják, hogy modern töltőállomást telepítenek olyan térségekben, ahol a jelenlegi lefedettség nem kielégítő.

A cégek 2024. október 14. és 21. között küldhették el preferencialistáikat a technikai felhívás első fordulójában. A projekthelyszínek kiválasztásánál előnyben részesítették a magasabb prioritást élvező területeket, illetve azonos prioritási szint esetén a jelentkezések beérkezési sorrendje döntött. A 28 jelentkezőből kettő mindössze egy-egy helyszínt jelölt meg, de ezekre már korábban érkezett igény más pályázóktól. Ezért újabb jelentkezési kört nyitnak 2024. október 28. és november 4. között, amely lehetőséget ad újabb üzemeltetők csatlakozására is.

Az első körben helyszínt biztosító vállalkozások sikeres pályázat esetén korszerű elektromos töltőállomásokat telepíthetnek Albertirsán, Baján, Balmazújvárosban, Bátonyterenyén, Cegléden, Csongrádon, Fehérgyarmaton, Hernádkakon, Kaposváron, Karcagon, Kiskunhalason, Kiskunmajsán, Kisvárdán, Kónyon, Mélykúton, Miskolcon, Nagykőrösön, Nyíradonyban, Nyírbátorban, Sirokon, Somogyjádon, Sopronban, Sümegen, Szekszárdon, Tokajban és Villányban.

A november 6-án induló pályázat célja az energiaátmenet előmozdítása és a kibocsátásmentes közlekedéshez szükséges infrastruktúra fejlesztése. A jelentkezők vállalkozásonként minimum 100 millió, maximum 4 milliárd forint támogatást igényelhetnek, amely kedvezményes hitel formájában, alapesetben legfeljebb 15 éves futamidőre érhető el, és legalább 10% önerőt igényel. Vissza nem térítendő támogatást lehet igényelni például olyan töltőállomások kiépítésére, amelyek energiatárolóval és/vagy megújuló energiaforrást hasznosító egységgel rendelkeznek.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!