Vegyes eredményeket mutatott a Tesla legutóbbi negyedéves jelentése

0

A Tesla tegnap nyilvánosságra hozott harmadik negyedéves jelentése vegyes eredményeket mutatott, de összességében pozitív kilátásokkal zárult.

A vállalat bevétele 25,18 milliárd dollár volt, amely némileg elmaradt az elemzők által várt 25,4 milliárdtól. Azonban a részvényenkénti nyereség (EPS) 0,72 dollár lett, amely meghaladta az előzetes becsléseket (0,60 dollár), és ez jelentős, 8%-os emelkedést eredményezett a Tesla részvényeinek értékében a piaczárás után​.

A Tesla bruttó haszonkulcsa is növekedett, elérve a 19,8%-ot, részben a rekord alacsony, járművenkénti gyártási költségnek köszönhetően, amely mostanra körülbelül 35 100 dollár lett. Emellett a vállalat jelentős bevételt realizált a regulációs hitelek értékesítéséből, amely 739 millió dollárt tett ki. Az is fontos tényező volt, hogy a Tesla további bevételeket könyvelt el a Full Self-Driving (FSD) szoftverhez kapcsolódóan, mivel újabb frissítéseket adott ki a rendszer javítására​.

Az autóipari bevételek szerény, 2%-os növekedést mutattak az előző év azonos időszakához képest, elérve a 20 milliárd dollárt, ami a vállalat autóipari szegmensének stabilitását tükrözi, különösen egy olyan piacon, ahol egyre nagyobb versennyel szembesülnek, különösen Kínában​. A Tesla energiatárolási üzletága azonban rendkívül pozitív eredményeket mutatott, és a Powerwall telepítések révén 30,5%-os bruttó nyereséget ért el, amely rekord a Tesla számára​.

A vállalat optimista a jövőre nézve, és Elon Musk bejelentette, hogy a Tesla 2024 negyedik negyedévében rekord kiszállításokat vár, valamint a 2025 első felében olcsóbb elektromos modelleket tervez piacra dobni, ami kulcsfontosságú lépés lesz a szélesebb vásárlói bázis megszerzésében. Továbbá a Tesla célja a 515 000 jármű kiszállítása a negyedik negyedévben, ami éves szinten 6%-os, negyedéves szinten pedig 11%-os növekedést jelentene​.

Bár a Tesla kihívásokkal nézett szembe, például az S és X modellek eladásainak jelentős csökkenésével, a vállalat erős profitabilitási mutatókkal és bővülő energiatárolási üzletággal zárta a negyedévet.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!