Érd és Budapest között tesztelik a hidrogén üzemanyagcellás buszt

0

Érd és Budapest között folytatódik a HUMDA csuklós hidrogén üzemanyagcellás autóbusz tesztje – közölte a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint október 18. és 24. között a hidrogén üzemanyagcellás elektromos busz Érd környéke és az Etele tér között közlekedik a budapesti elővárosi forgalomban, majd Debrecenbe kerül át a tesztelés folytatására.

A pontos menetrendek a Volánbusz Zrt. és a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. honlapjain és közösségi média felületein lesznek elérhetők.

Emlékeztettek arra is, hogy a teszt Budapesten kezdődött, ahol az utasok október 8. és 16. között a 8E vonalán próbálhatták ki a hidrogénbuszt. A jármű naponta átlagosan 272,5 kilométert tett meg, és 100 kilométerenként 8 kilogramm hidrogént fogyasztott.

A hidrogén-üzemanyagcellás hatótávnövelt elektromos járművek legfőbb előnye, hogy egy töltéssel hosszabb távot képesek megtenni, mint a kizárólag elektromos meghajtású járművek. A hidrogén magas energiasűrűsége miatt a busz kisebb tömeget cipel magával, ami lehetővé teszi több utas szállítását és kisebb terhelést jelent az útburkolatnak.

A Budapesten és környékén közlekedő hidrogénbuszt a Linde Gáz Magyarország Zrt. Illatos úti telephelyén lévő nagynyomású töltőállomáson töltik fel zöld hidrogénnel, amelynek előállítása károsanyag- és üvegházhatású gáz-kibocsátás nélkül történik. Emellett a busz akkumulátorát a Volánbusz Zrt. Hunyadi úti telephelyén töltik fel.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!