Ekkortól lesznek még olcsóbbak az elektromos autók

0

A Goldman Sachs Research elemzése szerint 2026-ig jelentős mértékben csökkennek majd az elektromos járművek akkumulátorainak előállítási költségei, és az e-autók átlagos ára várhatóan eléri a belső égésű motorral felszerelt autók árát.

2026-ra az elektromos autók akkumulátorainak ára közel 50 százalékkal csökkenhet, ami jelentős árcsökkenést hozhat az elektromos járművek piacán.

Mivel ezek a járművek szerkezetileg egyszerűbbek, mint a belső égésű motorral felszerelt autók, jelenleg mégis drágábbak. Ez elsősorban az akkumulátorok magas gyártási költségének tudható be, amely a szükséges nyersanyagok és a fejlett technológia miatt jelentősen növeli az előállítási költségeket.

A Goldman Sachs Research szerint az akkumulátorok árának csökkenését elsősorban a technológiai innováció okozza, ami magasabb energiasűrűséget és alacsonyabb gyártási költséget eredményez. Emellett a nyersfémek, például a lítium és a kobalt árcsökkenése is jelentős tényező. Nikhil Bhandari, a Goldman Sachs kutatója elmondta, hogy az akkumulátorok költségének mintegy 60 százalékát ezek a fémek teszik ki, amelyek ára most kezdett jelentősen mérséklődni.

Bhandari szerint azonban az akkumulátorgyártás piacára belépni nehéz feladat, mivel versenyképes akkumulátorok kifejlesztése és biztonságos gyártása akár 10-15 évet is igénybe vehet. Ráadásul az iparág erősen koncentrált, hiszen a globális piac 80 százalékát mindössze öt nagy gyártó uralja.

Nikhil Bhandari szerint az elektromos autók iránti kereslet nagyban függ attól, hogy mikor válik költséghatékonyabbá egy ilyen jármű beszerzése a belső égésű vagy hibrid modellekkel szemben. Bár az elektromos autók kezdeti ára magasabb, a működési költségeik sokkal alacsonyabbak, mivel a szakértők a magas üzemanyagárakra és az egyre olcsóbbá váló megújuló energiaforrások által termelt elektromos áramra számítanak.

A Goldman Sachs Research elemzője arra is rámutatott, hogy az elektromos járművek eladáskori értékcsökkenése befolyásolja azok népszerűségét, amely részben az új elektromos autók árának folyamatos csökkenéséből ered.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!