Kínában már minden második eladott új autó elektromos volt

0

Szeptemberben Kínában új csúcsot értek el a NEV (új energiájú járművek) eladások. Így összesen pedig 1 287 000 elektromos autót és plug-in hibridet értékesítettek, ezzel meghaladva a tavaly decemberi korábbi rekordot.

Itt az október közepe és szép lassan szállingóznak az előző havi értékesítési adatok a különböző régiókból. Ezúttal a 2024 szeptemberi kínai adatok futottak be, és bizony nagyon komoly értékesítési számok jöttek Kínából: minden idők eddigi legerősebb hónapja volt a szeptember, hiszen 1 287 000 új hálózatról tölthető elektromos autót adtak ott el.

Azt talán már minden olvasónk tudja, hogy Kínában NEV (New Electric Vehicle) az összefoglaló kategórianeve azoknak az autóknak, melyeket külső energiaforrásból tölthető akkupakkal szereltek fel, vagyis ide tartoznak a tisztán elektromos (BEV – Battery Electric Vehicle) és a plug-in hibrid (PHEV) autók. Ezekből ment el szeptemberben az eddig legtöbb, megdöntve a sokáig rekordernek számító tavaly decemberi számokat, ez utóbbi akkor 1 190 000 darab volt. Alább az electrive magazin ábrája, amin jól látszik az idei év dinamikája.

Adódik a kérdés, hogy ha már a szeptember is ilyen erős lett, akkor mi lesz majd még itt az év végi hajrában. Jó eséllyel a következő hónapok is igen erősek lesznek, de ez is hamarosan kiderül majd.

Addig is nézzük meg, hogy az új rekorder adat miből tevődik össze? Az 1 287 000 darab NEV modellből 775 000 darab volt a BEV és 511 000 a PHEV, az adatok a kínai autógyártók szövetségétől (CAAM – China Association of Automobile Manufacturer) érkeztek. A tisztán elektromos modellek esetében is új rekord született, hiszen soha ennyi nem fogyott az ilyen hajtásláncú autókból egyetlen hónap alatt Kínában. Kínában egyébként a múlt hónapban 2 809 000 darab személyautót adtak el, függetlenül azok meghajtásától, a NEV ebből hasította ki majdnem az eladások felét (45,85%), vagyis múlt hónapban is már minden második eladott új autó elektromos volt Kínában.

Alább a legjobban teljesítő gyártók listája olvasható:

  • BYD – 419 426 darab autó (164 956 db BEV és 252 647 db PHEV)
  • Tesla – 88 321 darab (kizárólag BEV, ebből 16 121 darab exportra ment)
  • Leapmotor – 33 767 darab
  • Xpeng – 21 352 darab
  • NIO – 21 181 darab

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!