Elektromos járművekhez készítenek tengelymodulokat egy új kecskeméti gyárban

0

A Panattoni Hungary és a Kecskemét Prémium Ipari Park (KEPI) közös beruházásában épült gyártócsarnokban környezetbarát technológiával állítanak elő tengelymodulokat a Mercedes számára. A létesítmény több mint 16 ezer négyzetméteres, és építése 14,6 millió euróba (kb. 5,8 milliárd forintba) került. Az üzem a KEPI és a Városi Alapkezelő Zrt. által kezelt alapok közös befektetésével jött létre, a helyi önkormányzat pedig támogatta a Mercedes bővítési terveit.

Az új üzemben első és hátsó tengelymodulokat gyártanak elektromos járművekhez teljesen automatizált folyamatokkal, szén-dioxid-kibocsátás nélkül. A fűtés elektromos hőszivattyúkkal történik, és az üzem 450 új munkahelyet teremt Kecskeméten. A ZF Chassis Modules Hungary Kft. a gyártókapacitás további növelését is tervezi.

A ZF globális technológiai cégcsoport, amely mobilitási rendszereket gyárt különféle járművekhez. Magyarországon már 1996 óta jelen van, és új üzemet épít Debrecenben is, hogy a BMW beszállítójaként működjön. Jelenleg több mint 1600 alkalmazottja van az országban, és a mostani bővítés további 450 új munkahelyet hoz.

A cég 2023-as pénzügyi évében a magyarországi leányvállalata 302 milliárd forintos nettó árbevételt és 3,13 milliárd forintos nyereséget ért el. Az előző évben 240 milliárd forint árbevételt és 2,75 milliárd forintos profitot könyvelhetett el. Globálisan a ZF több mint 168 ezer munkavállalót foglalkoztat, 46,6 milliárd eurós éves bevétellel és 31 országban 162 gyártóüzemmel rendelkezik.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!