A hazai naperőművek összteljesítménye már most meghaladja a 2030-ra tervezett értéket

0

A stratégiai előrejelzések szerint Magyarországon a következő évtized elejére tervezett 6000 megawattnyi napelemes kapacitás kiépülése helyett már idén október elején elértük a 7218 megawattot – számolt be róla kedden az Energiaügyi Minisztérium (EM) a hivatalos Facebook-oldalán. Az átviteli rendszerirányító, a MAVIR legfrissebb adatai alapján a hazai naperőművek beépített teljesítménye így már most húsz százalékkal meghaladta az eredetileg kitűzött célt.

A beépített kapacitás legnagyobb részét az ipari létesítmények adják, amelyek közel 4000 megawattot termelnek, és ez a hónap végére várhatóan tovább fog növekedni. A háztartási méretű kiserőművek (HMKE) körülbelül 2600 megawattot, míg a saját felhasználásra termelők további 650 megawattot biztosítanak.

A háztartási méretű kiserőművek (HMKE) száma már meghaladja a 283 ezret, ami több mint kétszerese a 2021 végi adatoknak. A Napenergia plusz program, amely több mint 20 ezer támogatott kérelmet regisztrált, jelentős mértékben hozzájárul ahhoz, hogy elérjük a 300 ezres telepítésszámot.

Ezekkel a fejlesztésekkel Magyarország hamarosan elérheti a 2030-ra becsült napenergia kapacitás másfélszeresét – hangsúlyozta a minisztérium. A napenergia kapacitás több mint fele, 55 százaléka 2022 óta létesült. Bár a szeptemberi borongós időjárás nem hozott új ipari napelemes termelési rekordot, az augusztusban elért 3338 megawatt továbbra is a csúcson maradt. Idén a nagyobb fotovoltaikus rendszerek már mintegy 1500 negyedórában, azaz 15 napon keresztül meghaladták a tavalyi 2731 megawattos maximumot.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint biztosra vehető, hogy a hazai napenergia kapacitások 2022 és 2023 után idén is több mint 1000 megawattal növekednek.

Az átdolgozás alatt álló Nemzeti energia- és klímaterv 2030-ra már 12 000 megawatt napelemes kapacitással számol, ami az eddigi célok kétszerese. Emellett a kormány 260 milliárd forintos támogatással segíti a zöldenergia tárolását, továbbá a Nemzeti földhő hasznosítási koncepció révén előmozdítja a geotermikus energia hasznosítását is.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!