Megjelent a 28 milliárd forintos elektromos töltőtelepítési pályázat

0

Pénteken jelent meg a 28 milliárd forintos elektromos töltőtelepítési pályázat végleges pályázati felhívása, a hitelkérelmeket 2024. november 6-tól egészen jövő május végéig lehet majd benyújtani – közölte az Energiaügyi Minisztérium az MTI-vel.

A programnak köszönhetően az elkövetkező években több mint száz helyszínen létesülhetnek nyilvános e-töltőállomások országszerte. A kezdeményezés ösztönzi a napelemmel és energiatárolóval felszerelt töltőpontok telepítését is a fővároson kívül, különösen azokon a területeken, ahol hiányos a hálózat.

A pályázat célja az energiaátmenet felgyorsítása és a kibocsátásmentes közlekedéshez szükséges infrastruktúra kiépítése. A pályázaton elektromos töltőállomás-üzemeltetői engedéllyel rendelkező vállalkozások pályázhatnak további forrásokra. A jelentkezőknek vállalniuk kell legalább egy e-töltőállomás telepítését olyan településen, amely kevésbé ellátott töltőpontokkal. A megfelelő helyszínek kiválasztását egy technikai felhívás segíti majd, amelyre először 2024. október 14. és 21. között lehet jelentkezni – tájékoztatott a minisztérium.

Kifejtették, hogy egy vállalkozás legalább 100 millió, legfeljebb 4 milliárd forint támogatást nyerhet el, általában legfeljebb 15 éves futamidejű, kedvezményes hitel formájában, amelyet legalább 10 százalék önerővel kell kiegészíteni. A nagyvállalatok az elszámolható költségek 35, a középvállalkozások 55, míg a mikro- és kisvállalkozások 65 százalékát kaphatják meg állami támogatásként.

A kedvezményes hitel mellett vissza nem térítendő támogatás is igényelhető, ha a tervezett töltőállomás a kiírásban előnyben részesített járások valamelyikében épül, vagy villamosenergia-tárolóval és/vagy megújuló energiaforrást hasznosító egységgel lesz felszerelve.

A támogatásból létrehozott vagy bővített töltőállomások minden töltőpontjának rendelkeznie kell intelligens töltési lehetőséggel, és biztosítani kell az elektronikus fizetést is.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a kölcsönszerződéseket legkésőbb 2025 végéig meg kell kötni, és a projektek befejezésének határideje a szerződéskötést követően legfeljebb három év. Ezek a beruházások hozzájárulnak az országos lefedettség eléréséhez, így kényelmesebbé és vonzóbbá teszik a tiszta és csendes elektromos járművek használatát.

Az Energiaügyi Minisztérium kiemelte, hogy a jövő a zöldenergiáé, és Magyarország vezető szerepre törekszik a zöldenergia termelésében és tárolásában, legyen szó otthonokról, ipari létesítményekről vagy járművekről. Az ezzel kapcsolatos iparfejlesztések hozzájárulnak a gazdasági növekedés fellendítéséhez és a versenyképesség erősítéséhez.

Megjegyezték, hogy az elektromos autók terjedésének köszönhetően a közlekedés üvegházhatású gázkibocsátása tavaly 11 százalékkal csökkent az előzetes adatok alapján, szemben a korábbi folyamatos növekedéssel.

A kormány az új programmal megduplázza a zöldítésre és az elektromobilitás előmozdítására rendelkezésre álló pályázati forrásokat. Február eleje óta a vállalkozások vissza nem térítendő támogatást kérhetnek elektromos személyautók, kisteherautók és kisbuszok beszerzésére.

A 30 milliárd forintos keretösszeg akár 4 millió forinttal is hozzájárulhat egy jármű vásárlásához, az akkumulátor kapacitásától függően. Eddig mintegy 4600 autó beszerzéséhez igényeltek támogatást a cégek, összesen 17,7 milliárd forint értékben.

Az új pályázattal együtt a kormányzati programok már összesen 260 milliárd forintot biztosítanak a zöldenergia termelésének és tárolásának ösztönzésére magyar családok és vállalkozások számára – olvasható a közleményben.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!