Ismét növelte a Tesla a gyártási és szállítási számait

0

A harmadik negyedévben a Tesla ismét magasabb gyártási és szállítási adatokat ért el. Míg 2024 második negyedévében valamivel kevesebb mint 410 000 Teslát gyártottak, a harmadik negyedévben ez a szám már közel 470 000 volt. Mindez meghaladta az előző év azonos időszakának eredményeit is.

A harmadik negyedévben a Tesla összesen 469 796 autót gyártott, és 462 890-et szállított ki a vásárlóknak. Ez 14,3%-os növekedést jelent a gyártásban és 4,3%-os növekedést a kiszállításokban. Azonban a második negyedév kiszállítási adatait torzította egy egyszeri hatás: az első negyedévben a Tesla 46 500 járművel többet gyártott, mint amennyit ki tudott szállítani, és ez a „többlet” csak a második negyedév statisztikáiban jelent meg. A harmadik negyedévben a helyzet normalizálódott, a gyártás ismét több ezer járművel haladta meg a kiszállításokat.

A mostani negyedéves eredmények azt is jelentik, hogy a Tesla túlszárnyalta a 2023 harmadik negyedévi gyártási és kiszállítási adatait. Akkoriban a Tesla 430 488 elektromos autót gyártott és 435 059 darabot szállított ki. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a tavalyi harmadik negyedév volt a Tesla ideiglenes lassulásának kezdete. Most azonban a trend ismét növekedést mutat.

Az elemzők elvárásai azonban nem teljesültek teljes mértékben. A Reuters korábban arról számolt be, hogy a Wall Street becslései átlagosan nyolc százalékos kiszállítási növekedéssel számoltak. Az előre jelzett növekedés oka az volt, hogy Kína, a világ legnagyobb autópiaca, meghosszabbított ösztönzőket és vonzó finanszírozási terveket kínált. Az viszont egyelőre nem ismert, hogy a kínai piac fejlődése felelős-e a ténylegesen elért 4,3 százalékos kiszállítási növekedésért.

Valójában a Tesla közleménye mindössze egyetlen mondatból áll: „A harmadik negyedévben körülbelül 470 000 járművet gyártottunk, 463 000 járművet szállítottunk ki, és 6,9 GWh energia tárolására alkalmas terméket telepítettünk.” Emellett egy kis táblázatot és a harmadik negyedéves pénzügyi eredmények közzétételének dátumát is tartalmazza, amelyet a gyártó október 23-án, szerdán fog nyilvánosságra hozni.

GyártásKiszállítás
Model 3/Y443 668 darab439 975 darab
Egyéb modell26 128 darab22 915 darab
Összesen469 796 darab462 890 darab

Végezetül nézzük meg a már említett táblázatot. A gyártás és a kiszállítás növekedésének nagy része (ahogy várható volt) a Model 3 és a Model Y típusokhoz kapcsolódik. A Tesla a harmadik negyedévben összesen 443 668 darabot gyártott ebből a két modellből, és 439 975-öt szállított le, ami jelentősen több, mint a második negyedévben. Az „egyéb modellek” kategóriában is kisebb növekedés volt, itt 26 128 autót gyártottak és 22 915-öt szállítottak ki. Mivel ebbe a kategóriába tartozik a Model S, Model X, valamint a két új Cybertruck sorozat és a Semi elektromos kamion, a második negyedévhez képest tapasztalt növekedés (gyártásban +1 873 jármű, kiszállításban +1 364 jármű) viszonylag csekély.

Másrészről az energiatároló termékek esetében csökkenő tendencia volt megfigyelhető: a Tesla 6,9 GWh kapacitást épített ki a harmadik negyedévben, szemben a második negyedévi 9,4 GWh-val. Ez az üzletág azonban ciklikusabb, és az egyes negyedévek között nagyobb ingadozást mutat, mint az autóipari részleg. A Tesla részletesebb információkat majd a harmadik negyedéves éves jelentésben közöl.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!