Ezekbe a magyar városokba kerülnek elektromos kukásautók

0

Összesen öt elektromos hajtású hulladékszállító járművet állítanak szolgálatba Nyíregyházán, Debrecenben és Pakson az Elektromos Hulladékszállító Mintaprojekt keretében, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. támogatásával – jelentette be kedden a HUMDA az MTI-nek. Az elektromos kukásautók bevezetése jelentős lépés a fenntartható városi közlekedés felé.

A projekt célja, hogy a hulladékgazdálkodási közszolgáltatók gyakorlati tapasztalatokat szerezzenek az elektromos meghajtású hulladékgyűjtő járművek használatában, beleértve az elektromos kukásautók és azok hatékonyságának vizsgálatát. Ennek során közösen határozzák meg a járművek alkalmazási lehetőségeit, korlátait, műszaki fejlesztési igényeit és az ehhez szükséges feltételeket, amelyek hosszú távon a jelenlegi járműpark cseréjét segíthetik elő.

A projekt célkitűzései közé tartozik az e-mobilitás technológiai és üzemeltetési lehetőségeinek bemutatása a hulladékgazdálkodás területén, valamint a jelenlegi járműpark lehetséges jövőbeni kiváltására vonatkozó tapasztalatgyűjtés, a hazai gyártástechnológiák előmozdítása, és a nemzetközi versenyképesség növelése.

Fontos szempont az elektromos hulladékgyűjtő járművek piaci térnyerése is. Az Elektromos Hulladékszállító Mintaprojekt, amely a Zöld Busz Program mellett indult, hozzájárul a közösségi közlekedés és a közszolgáltatások dekarbonizációjához, amelyben jelentős potenciál rejlik. Az elektromos kukásautók használata fontos szerepet játszhat ebben a folyamatban.

Az öt hulladékgyűjtő jármű teljesen elektromos meghajtású, így a közlekedés, hulladékgyűjtés és tömörítés során is elektromos akkumulátort használnak. Ennek köszönhetően helyileg zéró kibocsátásúak, működés közben nem bocsátanak ki égésterméket, és csökkentik a zajszennyezést is. A projekt keretében a járművek beszerzése és a töltőinfrastruktúra kiépítése is megvalósul. Ezek a járművek, különösen az elektromos kukásautók, hozzájárulnak a környezet védelméhez.

Debrecenben és Nyíregyházán két-két járművet helyeznek üzembe, valamint egy-egy, négy jármű töltésére alkalmas töltőegységet telepítenek. Pakson egy hulladékszállító jármű és egy-egy, négy és két jármű töltésére alkalmas töltőegység kerül üzembe.

Az elektromos hulladékszállítók alvázai Franciaországból, a Renault Trucks gyárából érkeznek, amelyeket a barcsi Seres Gépipari és Kereskedelmi Kft. épít fel, így magyar hozzáadott érték is megjelenik a gyártás során. Emellett az elektromos kukásautók fejlesztése is a hazai szakértelem növekedését támogatja.

A járművek 2025-ben érkeznek Magyarországra, és egyéves tesztidőszak alatt vizsgálják majd hatékonyságukat, üzemeltetési és fenntartási költségeiket, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének mértékét, valamint a dízelüzemű hulladékszállítók elektromos járművekkel történő helyettesíthetőségét. Az eredmények elemzését a HUMDA Zrt. végzi.

A HUMDA legújabb beruházásaihoz szükséges 1,8 milliárd forint támogatást az Energiaügyi Minisztérium biztosította. Mészáros Virág, a HUMDA Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy céljuk a fenntartható és környezetbarát energia mindennapi használatának elősegítése. A karbonsemleges logisztikát és mobilitást rendszerszinten kell megoldani, ezért kutatják és támogatják az ilyen megoldásokat.

A mintaprojekt célja, hogy Magyarország csatlakozzon a nemzetközi fejlődési folyamatokhoz, és a bemutatott eredményekkel szemléletformáló hatást érjen el.

A HUMDA közreműködésével már 137 elektromos autóbusz állt forgalomba a Zöld Busz Programban, amelyek évente 9000 tonna szén-dioxid-kibocsátást takarítanak meg. Az elektromos kukásautók esetében is jelentős csökkenés várható, két jármű évente 140 tonnával kevesebb szén-dioxidot bocsát ki, mint a dízel meghajtásúak.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!