Egyre közelebb a Tesla új, forradalmi autógyártásának megvalósítása

0

Amikor tavaly Elon Musk bejelentette, hogy egy teljesen új összeszerelési eljáráson dolgoznak, sokan gondolták azt, hogy a még olcsóbb Teslák kora hamarosan eljöhet a technológia révén.  Erről a tavaly őszi Investor Day rendezvényen hangzottak el elsőként hivatalos infók, az eljárás az „Unboxed” folyamat nevet kapta alkotóitól.

Na de miről is van szó? A vállalat vezetője, Elon Musk szerint az eljárás révén az így készülő autók sokkal gyorsabban, hatékonyabban készülhetnek el és persze az sem mellékes, hogy ezen gyártási folyamatok révén megszülető elektromos autók olcsóbbak is lesznek. Az általános elképzelés szerint a Tesla azt akarja, hogy a jármű egyes részein külön-külön dolgozhassanak a dedikált csapatok és a kész részeket csak egy új, immár teljes összeszereléskor építsék egybe. A hagyományos autógyártási modelltől ez abban különbözik, hogy ott az egész jármű karosszériáját mozgatják végig, egészen a végső összeszerelésig.

A tavalyi bejelentés óta nem sok új infó érkezett az unboxed technológiáról, pedig egy igen fontos dologról van szó. Továbbá az új gyártási folyamatok mindig megérik az alapos vizsgálódást, hiszen napjainkban is láthatjuk annak eredményét, ha a gyártási költségek túl magasra kúsznak.

A Tesla esetében ezt az új, Model 3 alá pozicionált, így többek között még kedvezőbb árú e-autó érkezésének kulcsaként tartották számon sokan, ám ezekről az autókról idén áprilisban (reméljük csak egyelőre) lemondott Musk, így az unboxed technológia egy ideig a Robotaxi szolgáltatás alapját adó járműveket szolgálja majd. Az érdeklődőknek viszont jó hír, hogy a Tesla a szabadalmaztatási eljárás során megosztott néhány információt az érkező újdonságról.

„A moduláris jármű-architektúra magában foglalja a jármű több egyedi szakaszának előkészítését több részösszeszerelő sorba, mielőtt a jármű teljes karosszériáját kialakítanák. A jármű felépítése továbbá magában foglalja a jármű több egyedi gyártási szakaszának egy gyártósoron történő összekapcsolását. A jármű teljes karosszériaváza tartalmaz egy első, egy hátsó, egy felső, egy alsó, egy bal és egy jobb oldali elemet.”

Az angolul tudó érdeklődőknek ajánlott a linkelt szabadalom alaposabb átolvasása, sok érdekesség van benne. A Robotaxi a várakozások szerint októberben mutatkozhat be.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!