A spanyoloknak sem tetszik az EU büntetővámja a kínai e-autókra

0

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök szerdán Pekingben arra szólított fel, hogy az Európai Unió vizsgálja felül döntését, amely alapján akár 36 százalékos pótlólagos vámot vethet ki a kínai elektromos járművekre. Úgy véli, hogy mindkét félnek kompromisszumra kell törekednie a vámok kérdésében.

„Őszintén és nyíltan ki kell mondanom, hogy nemcsak a tagállamoknak, hanem az Európai Bizottságnak is át kell gondolnia a kialakított álláspontot” – nyilatkozta Sánchez szerdán a kelet-kínai Kunsanban, a Mondragon ipari parkban tartott eseményen.

„Ahogy korábban is mondtam, nincs szükségünk újabb háborúra, ebben az esetben kereskedelmi háborúra, és úgy gondolom, hogy hidakat kell építenünk az Európai Unió és Kína, valamint Spanyolország között” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a spanyol fél konstruktív lesz, és megpróbálnak kompromisszumot találni a két gazdasági nagyhatalom között. „A spanyol kormány meg akarja szilárdítani a Kínával fenntartott kereskedelmi kapcsolatok és beruházások növekedését, a zöld és innovatív iparágakra összpontosítva, és elkerülve, hogy a kereskedelmi és geopolitikai feszültségek kárt okozzanak ezeknek” – fogalmazott.

Sánchez vasárnap érkezett Pekingbe, ahol találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel és Li Csiang miniszterelnökkel. A megbeszélések során többek között az Európai Unió és Kína közötti kereskedelmi feszültségek enyhítéséről tárgyaltak. A kínai elnök kedden arra kérte Sánchezt, hogy Spanyolország játsszon konstruktív szerepet a feszült kereskedelmi kapcsolatok javításában, miután az Európai Bizottság júliusban bejelentette a Kínából érkező elektromos járművekre kivetett vámokról szóló döntését.

A hivatalos bejelentés azt követően történt, hogy Peking júniusban dömpingellenes vizsgálatot indított az Európai Unióból érkező sertéshús importja kapcsán, válaszul az uniós döntésre. Augusztusban pedig újabb vizsgálatot indított az EU tejtermék-támogatásai ellen.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!