Jóárú csapott hátúként jelent meg a BYD Seal 06GT e-autó

0

A BYD csütörtökön a Chengdu Autószalonon mutatta be legújabb, sportos elektromos hot hatch modelljét ami a BYD Seal 06GT nevet kapta, ami mindössze 21 150 dollártól kezdődik.

Az Európában klasszikusan kedvelt formának mondható ötajtós, vagy “csapott-hátú” autók száma az utóbbi időben sajnos eléggé lecsökkent. A nagy klasszikusok, mint a Golf, vagy az Astra még kitartanak, de állítólag a Focus például hamarosan lehúzza a rolót, legalábbis itt a kontinensen. Az új, feltörekvő gyártók pedig inkább a biztosra mennek az első időkben, ezért új autóik rendre SUV, vagy éppen crossover kategóriákban indulnak a vevők pénzéért.

Kínában nem igazán rajonganak ezért a formáért, ott inkább a szedánok a népszerűek, már ha eltekintünk az amúgy globálisan jelen lévő SUV/crossover őrülettől. Ezért is lepett meg mindenkit a BYD lépése, amikor bemutatta a Seal 06GT nevű finomságot, ami pontosan a bevezetőben említett formavilágot hozza, vagyis egy tipikus hot hatch.

Az autó csütörtökön mutatkozott be hivatalosan a Chengdu Auto Show keretein belül, egyébként pedig már áprilisban megszellőztette a típust a BYD a Peking Auto Show-n. Most azonban már végre többet is tudni a 06GT-ről és talán senkit nem fog meglepni, hogy az egyik nagy ütőkártyája az ára lett: az alapár 150 000 jüan, vagyis nagyjából 21 000 dollár.

Az új BYD Seal 06GT elektromos autó az új e-Platform 3.0 Evo padlólemezre épül fel és az egyik nagy újdonsága az intelligens akkutemperálás, aminek révén a gyártó szerint a villámtöltés ideje akár 40 százalékkal is csökkenhet, még az ideálistól messze lévő környezeti hőmérsékleteke esetén is. Az autó utasterében a BYD legújabb technológiái érkeznek meg, amiket a 15,6 hüvelykes, lebegő hatást keltő központi kijelzőről lehet vezérelni, de a sofőrt további két kijelző is tájékoztatja majd. A belső színek esetében az alábbi kettőből lehet választani: kagylófehér vagy az alkonykék.

A BYD Seal 06GT 4630 mm hosszú, 1880 mm széles és 1490 mm magas, a tengelytáv 2820 mm. Lesz belőle egy és kétmotoros változat is, a teljesítményszintek 160 (egymotoros) és 310 kW (kétmotoros) között alakulnak. Akkupakkból is kétféle érkezik: 59,52 és 72,96 kWh kapacitással. A BYD szerint a Seal 06GT teljesítménye a Volkswagen ID.3 GTX-szel is felveszi a versenyt, ez utóbbi ára Németországban több, mint a kétszerese a BYD autójának (52 000 euró). A kínai rendelhetőség péntek óta él és van rá esély, hogy Európába is eljut a Seal 06GT.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!