A Volkswagen üzembezárásokra és elbocsátásokra készül

0

A Volkswagen-konszern a költségcsökkentési program keretében már nem zárja ki az üzembezárásokat és elbocsátásokat. Ennek részeként megszünteti a jelenleg érvényben lévő munkahelyvédelmi megállapodást is, amely 2029-ig kizárta a kényszerű elbocsátásokat.

A Volkswagen szerint a jelenlegi körülmények között, ha nem történnek gyors ellenintézkedések, már az üzemek és alkatrészgyártó létesítmények bezárása sem kizárt – áll az igazgatótanács közleményében. A vállalat vezetése szükségesnek látja a márkák átszervezését is a konszern struktúráján belül.

Daniela Cavallo, az üzemi tanács vezetője, határozottan ellenzi ezt a tervet, amit a „Mitbestimmen” című belső vállalati lap különkiadásában kifejtett. Véleménye szerint a javaslat veszélyezteti a munkahelyeket, telephelyeket és a kollektív szerződéseket.

Oliver Blume, a Volkswagen vezérigazgatója a nehéz autóipari piaci helyzettel indokolta a vezetés döntéseit. A gazdasági környezet egyre szigorúbbá válik, és új versenytársak jelennek meg Európában, miközben Németország különösen veszít versenyképességéből. Blume hangsúlyozta, hogy a vállalatnak ilyen körülmények között határozott lépéseket kell tennie.

A VW márka hosszú ideje magas költségekkel küzd, és jelentősen elmarad a konszern más márkái, például a Skoda, a Seat és az Audi teljesítményétől. A 2023-ban indított költségcsökkentési program célja az volt, hogy 2026-ig tízmilliárd euróval javítsa a mérleget, de az új megrendelések gyenge alakulása tovább rontott a helyzeten.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!