Jön a Volvo hatszáz kilométer hatótávú elektromos kamionja

0

A Volvo Trucks új generációs elektromos nehézgépjárművei akár hatszáz kilométeres hatótávot is elérhetnek egyetlen töltéssel. Ez a megnövekedett távolság jelentős előrelépést jelent a hosszú távú áruszállítás területén, hozzájárulva a zéró kipufogógáz-kibocsátású közlekedés megvalósításához.

A Volvo Trucks jövőre tervezi bemutatni az elektromos Volvo FH modell egy új változatát, amely még hosszabb hatótávval rendelkezik, és akár hatszáz kilométert is megtehet egyetlen töltéssel. Ez a fejlesztés lehetővé teszi a fuvarozó cégek számára, hogy régiók közötti és hosszú távú útvonalakon is üzemeltessenek akkumulátoros elektromos teherautókat, amelyek akár egy teljes munkanapot is végig tudnak dolgozni töltés nélkül. Az új generációs elektromos Volvo FH értékesítése várhatóan 2025 második felében kezdődik.

“Az új elektromos zászlóshajó termékünk nagyszerűen kiegészíti majd a már amúgy is széles elektromos termékpalettánkat, és lehetővé teszi a zéró kipufogógáz-kibocsátású távolsági árufuvarozást. Ez az új modell tökéletes megoldás lesz azon ügyfeleink számára, akik magas éves futásteljesítménnyel rendelkeznek, és akik elkötelezettek a CO2-kibocsátás csökkentése iránt” – mondja Roger Alm, a Volvo Trucks elnöke. 

A 600 kilométeres hatótáv elérését egy új hajtáslánc-technológiai innováció, az úgynevezett elektromos hátsó tengely tette lehetővé, amely több helyet biztosít az akkumulátorok számára. Az akkumulátorok hatékonyságának növelése, a továbbfejlesztett akkumulátor-kezelő rendszer és a hajtáslánc általános hatékonyságának javulása szintén hozzájárulnak a nagyobb hatótáv eléréséhez.

A Volvo Trucks vezető szerepet tölt be a közép- és nehézkategóriás elektromos teherautók piacán, nyolc különböző akkumulátoros elektromos modelljével. A széles termékpalettának köszönhetően lehetséges a városi és regionális áruterítés, az építőipar, a hulladékkezelés, és hamarosan a hosszú távú fuvarozási feladatok villamosítása is. A Volvo Trucks eddig több mint 3800 elektromos teherautót szállított le ügyfelei számára világszerte 46 országban.

A vállalat célja, hogy 2040-re elérje a nettó zéró károsanyag-kibocsátást, amit egy háromirányú stratégia segítségével kíván megvalósítani. Ez a megközelítés három pillérre épül: akkumulátoros elektromos járművekre, üzemanyagcellás elektromos járművekre, és megújuló üzemanyagokkal – például zöld hidrogénnel, biogázzal vagy HVO-val (hidrogénezett növényi olaj) – üzemeltetett belsőégésű motorokra.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!