A metrók fékezési energiájával tölthetjük e-autóink Barcelonában

0

A MetroCHARGE projekt keretében hét olyan elektromos autótöltőt helyeznek üzembe Barcelonában, amivel a metrók fékezési energiájával tölthetjük az elektromos autóink.

Barcelona forradalmian új e-autó töltőállomása a L’Hospitaletben található Rambla de Marinán, közel a Bellvitge Line 1 metrómegállóhoz. Az itt üzembe helyezetett töltő egy 50 kW-os gyorstöltő, ami CCS, CHAdeMO és Type2 csatlakozóval van felszerelve, és mind a három csatlakozót egyidejűleg lehet használni. A használt csatlakozótól függően az elektromos járművek legfeljebb 30 percig, egy vagy két óráig tölthetnek itt. Egy kilowattóra 30 centbe kerül, azonban ha valaki a megengedett időtartamot túllépi azt percenként 0,399 euróval büntetik.

Az igazi innováció azonban az, hogy az elektromos autók töltéséhez szükséges energia a metrószerelvények fékezése során termelt energiát hasznosítja, továbbá a metróállomások tetejére telepített napelemek is besegítenek a zöld töltés elérésében. A villámtöltők így teljesen függetlenek maradnak a hálózattól.

„Az a tény, hogy az elektromos vonalak a metró többletenergiájával is működhetnek, fontos lépést jelent a fenntarthatóbb és tisztább mobilitás felé a barcelonai nagyvárosi területen” – mondta Carlos Cordón, az AMB mobilitásért, közlekedésért és fenntarthatóságért felelős alelnöke a médiának. „Ez nagyszerű hír a dekarbonizált városok számára.”

A TMB (Transportes Metropolitanos de Barcelona) vezérigazgatója, Xavier Flores, hozzátette: „A TMB elkötelezett az energiahatékonyság mellett, és egy olyan tervet hajt végre, amely különböző intézkedéseket tartalmaz, mint például az autóbuszflotta dekarbonizálása vagy ezeknek a vonatfékezési energiát visszanyerő rendszereknek a telepítése. A metróval évente körülbelül 14 GWh energia nyerhető vissza, ami a hálózat teljes energiafogyasztásának 5,5%-ának felel meg.”

Minden MetroCHARGE töltőállomás az Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) töltőállomás-hálózatának része. A használathoz az ügyfeleknek regisztrálniuk kell az AMB alkalmazáson keresztül. Mint említettük, Barcelona további hat MetroCHARGE töltőállomást állít fel, amelyek közül kettő L’Hospitalet de Llobregatban lesz.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!