Jelentősen emelik a Napenergia Plusz Program keretösszegét

0

Jó hír a modern napelemes rendszer telepítését tervező családoknak: jelentősen – 30 milliárd forinttal – emelik a Napenergia Plusz Program keretösszegét. Mondta az Energiaügyi Minisztérium államtitkára hétfőn a minisztérium Facebook-oldalán közzétett videóban.

Steiner Attila közölte, a kormány a népszerű pályázaton ingatlanonként akár 5 millió forinttal támogatja a háztartásokat a zöldenergia termelésében és tárolásában. Rámutatott, hogy a pályázati folyamat az előregisztrációval idén januárban kezdődött el, februárban megszülettek az első támogatói döntések, májusban pedig megindultak a kifizetések is. A Napenergia Plusz Programban mostanáig több mint 18 ezer fejlesztésre ítélték meg a forrást, az eredetileg 75,8 milliárd forintos keret ezzel lényegében kimerült – mondta az államtitkár.

Ezért a támogató kedd estétől felfüggeszti az előregisztrációs kérelmek befogadását – jelentette be Steiner Attila, kiemelve, hogy az eddigi igénylések fedezetéül az Energiaügyi Minisztérium 30 milliárd forinttal megemeli a program keretösszegét.

Az átlagos támogatási igény jelenleg 4,1 millió forint körül alakul, így a többletfinanszírozással az eredtileg kalkulált 15 ezer helyett összesen akár több mint 25 ezer család részesülhet állami hozzájárulásban. Hangsúlyozta, hogy az előregisztrációs kérelmet legkésőbb 2024. július 9-én kedden 20 óráig lehet benyújtani a támogató NFFKÜ elektronikus felületén keresztül.

„A jövő a zöldenergiáé. Magyarország élenjáró szerepre tör a termelésben és a tárolásban az otthonokban, az ipartelepeken, és a gépjárművekben” – fogalmazott az államtitkár. 

A kormány a családok és vállalkozások kapcsolódó fejlesztéseit a keretemelést is beleértve összesen több mint 230 milliárd forinttal ösztönzi a már futó programokban – mondta el Steiner Attila a minisztérium közösségi oldalán található videóban. A poszthoz fűzött hozzászólásában az Energiaügyi Minisztérium – csatolt egy közleményt is, amelyben – hangsúlyozta, hogy a Napenergia Plusz Program hozzájárul Magyarország energiaszuverenitásának és a hazai ellátás biztonságának megerősítéséhez.

Arra is kitértek, hogy a hazai összes napelemes beépített teljesítmény idén tavaszra túlnőtte a korábban 2030-ra megcélzott 6 ezer megawattot. A felülvizsgálat alatt álló Nemzeti Energia- és Klímaterv így már ezen kapacitás kétszeresével, 12 ezer megawattal számol a következő évtized elejére. Az ismert fejlesztési tervek alapján ez a célszám nagy biztonsággal teljesíthető. A háztartási méretű naperőművekből több mint 271 ezer működik Magyarországon, közel 2,5 ezer megawatt összes beépített teljesítménnyel.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!