Átalakító készlettel elektromosítható a DeLorean DMC-12

0

A DeLorean DMC-12, amelyet a ‘Vissza a jövőbe’ című kultuszfilmben időgéppé alakítottak, most egy elektromos autó átalakító készlettel új módon léphet a jövőbe. Bár a fluxuskondenzátor még mindig hiányzik, de az autó ezzel a készlettel képes lesz az elektromos hajtásra.

A filmtörténelem egyik meghatározó autója lett a DeLorean Motor Company és a DMC-12 néven megszületett autójuk, amikor a Vissza a Jövőbe trilógiában központi szerepet kapott a szárnyas autó. Az 1973-ban John DeLorean által megálmodott autó 1976 márciusában valósággá vált, egyediségét a sirályszárnyas ajtónyitás és a szál-csiszolt fém kasztni adta, de sajnos a 25 000 dolláros nyitóár sokak kedvét elvette a vásárlástól. Az eredetileg csupán 130 lóerős Renault motor (2,85 literes Peugeot-Renault-Volvo V6) pedig nem is tette igazán pörgős sportautóvá a DMC-12-t. Sajnos az alapító tervei nem jöttek be, így a vállalat megszűnt 1982 végén. Az autót magát is csupán 1 évig gyártották (1981 és 1982 között), és mindössze 9000 darab készült belőle.

A típus persze a mai napig létezik és bárhol is jelenik meg, nagy feltűnést kelt. A DMC-12 iránti rajongás mellett van egy másik dolog is, ami nem változott ez pedig a belsőégésű motor jelenléte. A filmtrilógia harmadik részében is ezzel gyűlik meg a bajuk a szereplőknek, mert bár az autó rendszere elektromos, annak mozgatását a fent nevezett benzines erőforrás hivatott ellátni.

A valóságban is volt már szó róla, hogy az eredeti DMC-12 visszatérne tisztán elektromos meghajtással, ugyanis egy texasi vállalkozás látott fantáziát az autóban, ők szintén DeLorean Motor Company néven léteznek és megalakulásuk után 2021-ben szinte az összes fellelhető DMC-12 alkatrészt felvásárolták. Ezzel a mennyiséggel összesen közel 300 új autót rakhatnának össze ám a mai napig nincs újabb hír ezen törekvéseikről.

Akik szeretnének egy valóban elektromos DMC-12-t, és van is egy átalakítható autójuk, azoknak most egy angol vállalkozás hozhatja el a megváltást, az Electrogenic. Az Electrogenic ugyanis most készült el egy átalakító készlet kifejlesztésével, a DMC-12-höz. A brit cég amúgy nem ezzel kezdte a pályafutását, hiszen van már ilyen átalakító szettjük régebbi Land Roverekhez, Jaguarokhoz és Porschékhoz.

A készletet úgy tervezték, hogy vágás, roncsolás nélkül beépíthető legyen, illetve hogy megtartsa az eredeti jármű össztömegét és tömegeloszlását. Az Electrogenic szerint az autó így megkaphatja azt a gyorsulást és nyomatékot, amit megérdemel. A motor, az inverter, a töltő, a hűtőrendszer és a hátsó akkumulátordoboz az eredeti motortartókhoz vannak csavarozva. Az üzemanyagtartály helyére egy kis kiegészítő akkumulátorcsomag került, így a motorháztető alatti nagy csomagtér érintetlenül marad. A vezérlőrendszer különféle vezetési módokat támogat (pl. Sport, Eco és City).

Az Electrogenic az elektromosított DMC-12 végsebességet nem ad meg, de a gyorsulási kapacitást megemlíti. Az autó immár 5 másodperc alatt tud 0-ról 100 km/h-ra gyorsulni, míg az eredeti modellnek ez 10 másodpercig tartott. Ezt egy 160 kW-os villanymotor teszi lehetővé, 310 Nm nyomatékkal. Az akkumulátor kapacitása 42 kWh, amivel az Electrogenic szerint 240 km a hatótáv. Az elektromos meghajtáson túl olyan finomságok is elérhetővé válnak így, mint az Apple Carplay, vagy épen a V2L szabvány.

Az átalakítószett áráról egyelőre nincs információ.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!