Korlátlan töltést vezetnek be havi húsz dollárért Japánban

0

Habár Japán egy technikailag fejlett ország, ennek ellenére az elektromos autók ott még nem igazán terjedtek el. Ennek okai igen sokrétűek. Egyrészt a lakosság lakhatási körülményei jellemzően nem teszik lehetővé az otthoni töltést, mert nem igazán van hely az autókat leparkolni, főleg nem a zsúfolt nagyvárosok területén. A másik talán a japán gyártók szemlélete miatt van, miszerint a tisztán elektromos meghajtás nem a jövő, a belsőégésű motor jelenlétével megtámogatott hibrid technológia viszont annál inkább. Hogy ezt a hozzáállást a Toyota (és a többiek) miért erőltetik, arról is oldalakon át lehetne elmélkedni.

Az azonban tény, hogy aki ma egy japán városban szeretne elektromos autót fenntartani, a parkoláson túl találkozni fog majd egyéb problémákkal is, mint a töltési lehetőségek. Bár Japán arra törekszik, hogy 2035-re minden új személygépjármű-eladás 100 százalékban elektromos legyen, ezt ma még erősen támogatni kell. Az egyik ilyen támogató eszköz lehet az a töltőkártya és előfizetés, amit a japán ENECHANGE nemrég vezetett be. Mindez korlátlan, átalánydíjas elektromos töltést biztosít az erre előfizetőknek, egész Japánban.

A nem túl acélos elektromos autós eladások felpörgetése érdekében a japán kormány az elmúlt években igen sokat költött az országos töltőhálózat fejlesztésére. Annak érdekében, hogy Japán kormánya elérje 2035-re kitűzött célját, és minél több helyi járművezetőt csábítson a teljesen elektromos autók felé, az ENECHANGE új átalánydíjas előfizetést vezetett be, amely korlátlan számú töltést kínál a nap bizonyos időszakában.

A megoldást „ENECHANGE Passport” néven találják meg az érdeklődők. Az új szolgáltatás havi 2980 jenbe (~ 19 USD) kerül, lehetővé téve az elektromos és PHEV járművek tulajdonosai számára Japánban, hogy korlátlanul hozzáférjenek több mint 1800 2-es szintű töltőhöz a meghatározott órákban. A korlátlan átalánydíjas töltés használati ideje Japánban reggel 7:00 és 16:00 óra között van.

Ha a sofőr a megadott órákon kívül tölt, az árfolyam 55 jenre (~ 0,35 USD) ugrik 10 percenként. Japánban 2024. június 3-án indul a korlátlan töltés az ENECHANGE Passporton keresztül és csak remélni tudjuk, hogy hasonló megoldással nemsokára hazánkban is találkozhatunk majd.

Értesülj időben a legfontosabb elektromos autós hírekről! Kövess minket Facebookon, X-en, Instagramon, vagy iratkozz fel Google News és YouTube-csatornánkra!

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!