Hatalmas mérföldkövet ért el a kínai NIO akkucsere állomása

0

Egy időben rendszeren felbukkanó téma volt az akkucsere, mint megoldás a hosszú töltési idők eltüntetésére. Azonban pár évvel ezelőttig szinte mindenki (a Tesla is) azt gondolta, hogy ez technikailag nem lehetséges, túl sok a nehezítő tényező. Aztán a semmiből berobban a NIO nevű ismeretlen kínai startup cég és azt mondta, megcsinálta, megvan a működő kivitelezése a dolognak.

Akkor még az egész világ egy lesajnáló mosolyt tudott csak reagálni a hírre, azonban az évek múlásával a egyrészt a NIO, másrészt az általuk megálmodott akkucsere-hálózat is elég szép szintre fejlődött. A már harmadik generációnál tartó akkucsereállomásuk és az összes korábbi változat együtt nemrég egy igen jelentős mérföldkövet ünnepelhetett: elérték a 30 millió sikeresen lebonyolított akkucserét. Az ünneplés egy élőben közvetített streamen keresztül volt követhető.

Itt olyan érdekességek is elhangzottak, mint például az a tény, hogy a NIO-nak négy évbe telt, hogy elérje a 10 millió akkucserét, majd mindössze kilenc hónapba, hogy megduplázza ezt a számot. Innen már a NIO-nak mindössze hat hónap kellett, hogy elérje el a 30 milliós határt.

Ilyen növekedés mellett érdekes lesz megnézni azt, hogy a 40 milliós határt mikor éri el a NIO, főleg annak fényében, hogy már Európában is megjelent a technológia, ráadásul a szükséges infrastruktúra elemeit Magyarországon (Biatorbágy) gyártja a NIO, egy saját üzemben. A saját hálózat üzemeltetésén túl pedig már partnerek is vannak a NIO mellett, Európában elsőként a MER vagy a SHELL, ami Németország egyik legismertebb töltőüzemeltetője.

A múlt héten, a nemzeti ünnepen Kínában a NIO rekordszámú, 78 233 akkumulátorcsere szolgáltatást hajtott végre, ami jól mutatja, hogy mennyire népszerű ez a szolgáltatás.

A NIO Power alelnöke, Shen Fei szerint is az akkumulátorcsere lehet az egyik győztes a töltési idő lefaragásáért futott versenyben, hiszen ez egy kiváló megoldás lehet az úton lévő elektromos járművek számára a hosszú távú megmozdulásokra, mivel folyamat sokkal gyorsabb, mint egy töltőnél várakozni. A jövőre nézve a NIO legalább 2300 csereállomásra kívánja felduzzasztani kínai hálózatának tagjait, ebben segítség lesz az idei évre tervezett 1000 új állomás megépítésének ténye.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!