Árháború közben is nagyot mentek a kínai elektromos autógyártók

0

Kína esetében bámulatos növekedést figyelhetünk meg, hiszen az itteni autógyártók folyamatosan döntögetik meg korábbi eladási rekordjaikat. Mivel Kína egy hatalmas ország, ezek a folyamatos rekorddöntögetések bődületes darabszámokat is jelentenek egyben. Csak az idei év első 7 hónapjában több, mint 3,06 millió elektromos autót adtak ott el, ami 28,7 százalékkal több, mint 2022 hasonló időszakát vizsgálva.

A folyamat pedig szeptember tekintetében sem tűnik úgy, hogy lassulna. Számos vezető kínai elektromos autógyártó (köztük a BYD és a NIO) számolt be erős értékesítési eredményekről a héten. A NIO új rekordot döntött a harmadik negyedévben, míg a BYD tovább erősítette domináns szerepét Kínában. A helyzet annak fényében is örvendetes, hogy a Tesla által az év elején kirobbantott árháború ellenére is így tudnak szerepelni a jelentős kínai gyártók és akkor még arra is maradnak erőforrásaik, hogy foglalkozzanak a nemzetközi terjeszkedéssel.

Az év elején a BYD lehagyta Kínában a Volkswagent, így most már ők tekinthetők a BEV és PHEV autók legnagyobb értékesítőjének. Múlt hónapban a BYD 151 193 darab tisztán elektromos járművet szállított ki, míg a harmadik negyedévben 431 603 darabot.

Más a kérdés, ha csak BEV autókat vizsgálunk, ekkor a Tesla elsősége a domináns, hiszen Musk vállalata csak ebben utazik és nemrég jelentették be az eredményeiket: 435 059 darab kiszállított autó. A BYD nagy előnye, hogy szinte minden komponenst házon belül tud legyártani, így biztosíthatja az alacsony árakat, egyre növekvő minőség mellett. Ennek egyik kiváló példája a BYD Dolphin. Hazánk szempontjából a BYD negyedik negyedéve lesz majd izgalmas, hiszen új piacokon (köztük Japánban, Mexikóban, Ausztráliában, Indiában és Magyarországon) indítja el értékesítését a kínai gigász.

A BYD mellett a szintén kínai NIO tudott igen nagyot durrantani az elmúlt időszakban. Szeptemberben 15 641 darab BEV modellt adtak el, a teljes harmadik negyedévben 55 432-t. Ez a maguk darabszámaihoz képest bámulatos 75,4 százalékos évközi növekedést jelent 2022 hasonló időszakához képest. Idén augusztus végig a NIO összesen 109 993 darab BEV modellt gyártott le és szállított ki. Az alábbi ábrán igen látványos a növekedés.

Úgy tűnik, hogy a frissített ES6 meghozta a várt eredményeket és az ET5 Touring kombi is hozza a számokat Európából, akárcsak a frissítésen átesett EC6 is.

Ha pedig mindez nem lenn elég, hamarosan érkezik a kedvezőbb árú autókat kínáló Alps márka a NIO gondozásában, ami vélhetően további növekvő eredményeket hoz a kínai gyártónak.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!