Így is lehetne elektromos autótöltőket üzemeltetni

0

Az elektromos autók használatában az az egyik jó dolog, hogy ezeket játszi könnyedséggel otthon is tölthetjük. Viszont, ha hosszabb útra megyünk, vagy társasházi lakásban lakunk, ahol nem megoldott a töltési lehetőség, úgy köztéri töltőket kell igénybe vennünk. Ezen töltőkön pedig a díjszabás már nem is annyira egyértelmű. Sokszor időalapú, sokszor pedig a felvett kWh után kell fizetni, nem beszélve a különböző indítási díjakról és még lehetne sorolni az extra tételeket. De mi lenne, ha egy töltőoszlopon változó lenne a díjszabás, attól függően, hogy mikor indítjuk a töltést?

Dániában már ilyen töltőoszlop is létezik, amin a vételezett energia díjszabása változik, attól függően, hogy mekkora a hálózat terheltsége és még azt is megtudni a kijelzőről, hogy mennyi a vételezett energiában a zöld forrásból származó mennyiség. Az oszlop neve „Better Energy Charge” és a dániai Sønderborg területén található, ahol az üzemeltető Better Energy nevű vállalat napelemparkja is.

Ahogy már a bevezetőben is írtam, ami ezt a DC villámtöltőt különlegessé teszi, az az árazási modellje. Ez eltér a hagyományos fix árazási rendszerektől, mert alacsonyabb töltési árakkal ösztönzi az elektromos járművek vezetőit, hogy lehetőségük szerint akkor használják a töltőt, amikor a megújuló energia betáplálása a csúcsán van a hálózaton. A töltőoszlop aktuális árazása a benzinkút ártáblázatához hasonlóan ki van függesztve jól látható módon, hogy jól látható legyen és eldönthesse a tölteni vágyó, hogy elfogadja-e ezt.

„Arra szeretnénk ösztönözni az embereket, hogy akkor töltsék fel az elektromos autóikat, amikor süt a nap vagy fúj a szél és a megújuló energia a csúcsán van.” – mondta Peter Munck Søe-Jensen, a Better Energy energiamegoldásokért felelős alelnöke.

A dán cég úgy érzi, hogy modellje segíthet a jövőben az elektromos autótulajdonosoknak abban, hogy költségeiket jobban tervezhessék azáltal, hogy kedvezőbb áron vételeznek energiát, ha erre van mód. Ráadásul az elektromos járművek adott időben történő feltöltésével (amikor magas a nap- és szélenergia termelés), a fogyasztók növelhetik annak valószínűségét, hogy megújuló, nem fosszilis tüzelőanyaggal működő energiát használnak.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!