Rekorder elektromos autó: 2573 kilométer egyetlen töltéssel

0

Világrekordot döntött egy a németországi Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) által kifejlesztett elektromos autó, ami 2573 kilométert tett meg egyetlen töltéssel.

Az „Muc022” névre keresztelt elektromos autó 99 órán keresztül körözött a müncheni repülőtér egyik üres hangárjában, hogy megdöntse a korábbi 1608,54 kilométeres világrekordot. Az egyetem hivatalos sajtóközleményéből kiderül, hogy a 15,5 kWh-s akkumulátorral szerelt elektromos autó mindössze 0,6 kWh-t fogyasztott 100 kilométerenként. A kiváló fogyasztáshoz pedig nagyban hozzájárult a 0,159-es légellenállási együttható, és az e-autó súlya, ami vezető nélkül 170 kilogrammot nyom.

2016-ban a müncheni csapat egyszer már felállította a leghatékonyabb elektromos autó világrekordját. Akkor a diákok által épített elektromos autó 25 km/h átlagsebesség mellett 0,81 kWh-t fogyasztott 100 kilométeren.

„A tanulmányaink mellett számtalan munkaórát áldoztunk a felkészülésre. Most még boldogabbak vagyunk, hogy mi tartjuk a világrekordot. Az Muc022 már több versenyen is sikeres volt, most pedig feltettük az i-re a pontot. Köszönjük mindenkinek, aki támogatott minket.” – Mondta a TUfast Eco csapata.

A TUfast Eco Team legújabb elektromos autója, a Muc023-at idén májusban mutatták be, ami mindössze 65 kilogrammot nyomott, azonban a világrekord felállításához a csapat a régebbi, Muc022-t használta ami egy nagyobb, 15,5 kWh-s akkumulátort kapott állandó mágneses szinkronmotorral és 400 watt teljesítménnyel.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!