Összecsukható napelemes rendszereket telepítenek a parkolók fölé Svájcban

0

Harmónikaszerűen összecsukható napelemes tetőket gyárt a Dhp Technology vállalat, akik elsőként Svájcban telepítik az egyedi rendszerüket Valais és Bern kantonban összesen 45 helyszínen.

A Dhp Technology egy svájci startup, akik része az ABCD-Horizon konzorciumnak, ami magában foglalja a svájci Aventron energiavállalatot, a BG Consulting Engineerst és a Cargo Sous Terraint.

A HORIZON-nak nevezett rendszer összecsukható mechanizmusa az időjárás függvényében egy tartószerkezet alatt automatikusan kinyílik vagy becsukódik, akár egy óriási harmonika. Ez a megoldás különösen hasznos olyan helyeken, ahol zord időjárási körülmények között kell a napelemeknek működnie. Például egy nagy havazás alkalmával a rendszer automatikusan összecsukódik, majd amikor a nap kisüt, akkor pedig kinyílódik.

A HORIZON rendszer könnyű (üvegmentes) konstrukciója azt jelenti, hogy a szerkezetek támasztékai között nagy távolságok lehetnek, így nem kell feláldozni a parkolóhelyeket. Továbbá akár 6 méteres magasságban is felállíthatók, ami azt jelenti, hogy nagyméretű járművek is elférnek alattuk.

A Dhp Technology az összecsukható HORIZON napelemes tetőből származó áramot elsősorban az elektromos járművek töltési infrastruktúrájára használják fel. Az Aventron azt állítja, hogy a megtermelt áram a pihenőhelyeken lévő meglévő töltőpontokba csuroghat, vagy akár akkumulátorpakkokba is tárolható. A felesleges áramot pedig a hálózatba táplálják, és az Aventron három fő részvényesének, valamint a Cargo Sous Terrainnek értékesítik.

Az összecsukható napelemes tető 35 megawatt tiszta energiát termelhet a jövőben, ami nagyjából 7800 háztartás energiaellátásának felel meg évi 4500 kilowattóra átlagos áramfogyasztással.

Az összecsukható napelemes rendszerek építési munkálatai várhatóan jövőre kezdődnek meg, és várhatóan 2027-ben fejeződnek be.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!