Ji Yue név alatt érkezik a kínai Geely legújabb elektromos márkája

0

Ha valaki kezd lassan teljesen elveszni az egyre-másra megjelenő új kínai autómárkák és termékcsaládok tengerében, azt teljesen meg tudom érteni.

Jelenleg ott tartunk, hogy tech vállalatok és autógyártók állnak össze, hogy egy új, tisztán elektromos termékcsaládot hozzanak létre. Most megérkezett a legújabb márka, a Ji Yue, amit a Geely és a szintén kínai technológiai vállalat, a Baidu fog közösen felépíteni a Jidu Auto néven megalakított vegyesvállalat révén.

Maga a Jidu, mint márkanév hivatalosan 2021 márciusában indult útjára és kevesebb mint egy évvel később a Baidu és a Geely be is jelentette, hogy mintegy 400 millió dollárt fektetnek be az új együttműködés megerősítéseként. A cél akkor egyértelmű és világos volt: elektromos autók tervezése és gyártása. 2022 októberében a Jidu piacra dobta a Robo-01 limitált kiadását, az úgynevezett Lunar Editiont, amely 399 800 jüanról (körülbelül 54 888 dollárról) indult. Majd 2022 december végén a márka bemutatta második modelljét, a Robo-02-t a Guangzhou Autószalonon.

Hogy ne legyen már ennyire egyszerű a képlet, a CnEVPost szerint a Jidu 55 százalékban a Baidu, 45 százalékban pedig a Geely tulajdonában volt, amikor megalapították. Az új Ji Yue márka azonban állítólag a Geely többségi tulajdonában van. Konkrétan a Jiyue márka üzemeltető vállalata – a nemrégiben alapított Hangzhou Jiyuyue Automotive Technology Co Ltd – állítólag 65 százalékban a Geely, 35 százalékban pedig egy Baidu leányvállalat tulajdonában van.

Na de nézzük, milyen autóval állt most elő a társaság. A hivatalos sajtóanyag szerint az új Ji Yue márka 2023 negyedik negyedévében kezdi meg első modelljének gyártását és leszállítását. A Ji Yue 01-et a Geely gyártja, és a Geely SEA platformot használja. A Ji Yue ráadásul saját töltőhálózat kiépítését is tervezi Kínában.

A kínai CN EV News értesülései szerint a Ji Yue 01 engedélyeztetése már folyamatban van. Érdekes kérdéseket vet fel azonban az is, hogy állítólag a vegyesvállalat nem tett semmilyen nagy lépést az elmúlt hat hónapban, beleértve a sanghaji autószalon kihagyását, ami kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy mi történik ott most épp.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!