Akkumulátorgyárakért lobbiznak a franciák Kínában

0

Követve Németország példáját, Franciaország sem a leválás felé tett lépéseket Kínával kapcsolatban. Ezt erősíti legalábbis az, hogy a francia gazdasági miniszter több kínai befektetést, akkumulátorgyárat és mélyülő gazdasági kapcsolatokat szeretne látni Pekinggel.

Európa második legerősebb hatalma, Franciaország szintén igyekszik több hangszeren játszani a kérdésben. Emmanuel Macron francia elnök például háromnapos Kínában tett látogatása alkalmával tavasszal kijelentette, nem szeretné, ha Európa az Egyesült Államok vazallusának szerepét venné magára.

„A mi megközelítésünk nem Kína-ellenes, hanem Európa-párti. Mi európaiak kereskedni akarunk önökkel, tiszteletben tartva, hogy a kínai elnök Kína-barát eltökéltséggel rendelkezik, mi pedig Európa-párti elszántsággal” – fogalmazott akkor Macron.

A francia gazdasági miniszter, Bruno Le Maire például egy alakommal úgy fogalmazott, Európának nem szabad belekeverednie egy Kína és az Egyesült Államok közötti patthelyzetbe, ehelyett a saját útját kell keresnie a gazdasági kapcsolatok megerősítésében. Az Európai Unió saját érdeke, hogy Kínával olyan célok érdekében dolgozzon, mint az éghajlatváltozás kezelése és a kereskedelem előmozdítása – tette hozzá a tárcavezető.

Washingtoni látogatásakor viszont azt is kifejtette, hogy Európa Kínával kapcsolatban „kockázatmentesítést” szeretne és ennek jegyében építi meg saját elektromos akkumulátor-gyárait, valamint kevésbé akar függeni Kínától a nyersanyagokat tekintve is. Azonban azt mondta, hogy „Franciaországban szívesen látják a kínai befektetőket, különösen az elektromos járművek és az akkumulátorok terén”. 

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter (k, balról) és He Li-feng kínai miniszterelnök-helyettes (k, jobbról) a kilencedik alkalommal megrendezett kínai-francia gazdasági csúcstalálkozón Pekingben 2023. július 29-én. (Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino)

Le Maire a Ho Li-feng gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős kínai miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélést követően beszélt erről. Kínai partnere természetesen üdvözölte ezeket a kijelentéseket és reményét fejezte ki, hogy Franciaország „méltányos, igazságos és megkülönböztetéstől mentes kereskedelmi környezetet fog biztosítani”. Ho Li-feng emlékeztetett: a kínai befektések csaknem 50 ezer új munkahelyet teremtettek Franciaországban az elmúlt években.

Ezt követően Le Maire a „Kínai Szilícium-völgynek” is nevezett Sencsenbe utazik majd tovább, ahol kínai befektetőkkel és vállalatvezetőkkel, köztük a BYD járműgyártó cég irányítójával is találkozik. A BYD azt fontolgatja, hogy elektromos járműgyárat nyit valahol Európában. Azt is mondhatnánk, hogy a francia gazdasági miniszter akkumulátorgyárakért ment „kilincsleni” Kínába.  

Arról a jelek szerint szó sincs, hogy Franciaország el akarná vágni magát az USA legnagyobb ellenfelétől, még ha a szavak szintjén ez olykor fel is merül. Peking azt reméli, hogy a franciák stabilizálni tudják az EU Kína kapcsolatok megközelítését – mondta az említett találkozón a kínai miniszterelnök-helyettes, aki megjegyezte, Kína hajlandó elmélyíteni az együttműködést Franciaországgal olyan területeken, mint például a pénzügyek, a tudomány, vagy a technológiai innováció.

Nem mellékesen Kína Franciaország harmadik legnagyobb kereskedelmi partnere az Európai Unió és az Egyesült Államok mögött, és a francia cégek egy része régóta aggódik amiatt, hogy a világ két legnagyobb nagyhatalma közötti erősödő rivalizálás kereszttüzébe kerülhetnek.

e-cars.hu
Elektromosan közlekedsz, vagy a váltáson töprengsz? Érdekelnek a legfrissebb hírek az e-autók világából, vagy foglalkoztatnak a legújabb fejlesztések az elektromosság és a fenntarthatóság területén? Akkor jó helyen jársz!