Mi az igazság a Kínában található elektromos autók temetőjéről?

0

Egy YouTube-felhasználó azt állítja, hogy egyes kínai autógyártók megtévesztő taktikát alkalmaznak eladási számaik növelésére.

Sokan úgy gondolják, hogy a megosztott dolgoké a jövő és hamarosan az emberek döntő többségének nem kell saját autót, rollert, vagy éppen kerékpárt vennie, hanem igény szerint egy bérléssel foglalkozó vállalattól kikölcsönzi ezeket. Mindez jól hangzik, ám mi van akkor, ha egy ilyen bérléssel foglalkozó vállalat nagyobb léptékben gondolkodik, mint 1-200 darabos flotta és esetleg pár év működés után még csődbe is megy.

Ilyenkor van az, hogy az egykor használt flotta jó esetben kiárusításra kerül, rosszabb esetben pedig valahol összegyűjtve tárolják ezeket. Nagyon nem szokott hír lenni az ilyen letárolásokból, ám érdekes módon, ha elektromos autók vannak a felvételeken, rögtön mindenki szörnyülködik, hogy itt aztán micsoda környezeti pusztítás vagy éppen a jól ismert greenwashing van kibontakozóban és bele fogunk fulladni a használt akkumulátorokba.

Vajon akkor is ilyen felháborodás lenne tapasztalható, ha mondjuk ezekben az autókban belsőégésű motor lenne? Több ilyen videó is napvilágot látott már, amin csődbe ment megosztó cégek letárolt flottája látható, amik természetesen elektromos autók. Az alábbi videó bő 3 éves:

A napokban felkerült a Youtube-ra egy újabb ilyen kattintásvadász videó, amin ezúttal rendszámos, használatra kész, újszerű Geely Kandi K10 EV, Neta V és BYD e3 elektromos modellek láthatók tömeges méretben.

Winston Sterzel YouTuber, aki megosztotta a felvételeket, azt állítja, hogy a kínai elektromos járműgyártók mindenáron regisztrálják az elektromos autókat, aztán tulajdonos nélkül tárolják őket csak azért, hogy alá legyenek támasztva a kínai növekedésről szóló hírek az elektromos autók kapcsán. Illetve ezen tevékenység kapcsán a kormányzati támogatásokat is fel tudják használni a gyártók.

Hogy mi az igazság, az jó kérdés. Ugyanis több részlet lett összeollózva a fenti kattintásvadász videóban. Mindenesetre az egyik kínai fordítás szerint arról van szó, hogy a BYD 2021-ben megcsúszott a legyártott készlet feldolgozásával és ennek eredménye látható a képeken közel 600 elektromos autó formájában.

De ne feledkezzünk meg arról a tényről sem, hogy 2019 júliusában Kína átállt a National 5 (国五) emissziós szabványról a National 6 (国六) szabványra – így 2019 júliusa után már nem lehetett N5-ös autókat regisztrálni. Igen, vannak 2019-es felvételek is a videóban. Éppen ezért a gyártók előre regisztrálták a 2019 július előtt legyártott modelleket, hogy eladhassák ezeket.

Egy másik, kapcsolódó videóban egy regisztrációs űrlap pedig felfedi, hogy több mint 15 000 négyzetméteres a telek, ahol a felesleges készletet tárolják Hangzhouban, ami egyébként „kereskedelmi felhasználású terület”.

Több szempontot is érdemes figyelembe venni, mielőtt ítéletet mond valaki és érdemes lenne megnézni ezeket a területeket mondjuk most egy év múlva is, hogy ott állnak-e még ezek az elektromos autók. Ugyanis ezen drónfelvételek többsége, több mint két éves, pont mikor beköszöntött a pandémia.

Az egyelőre nem világos, hogy jelenleg milyen állapotban található most az elektromos autók temetője, illetve, hogy történt-e bármiféle intézkedés ezek elszállítására. Továbbá abból kiindulva, hogy a BYD havonta (!) több ezer BEV modellt értékesít, nem valószínű, hogy ez a 600 darab letárolt autó bármit is számítana a vállalat számaiban.

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!