A Stellantis is a Tesla saját NACS töltőszabványára válthat

0

Észak-Amerikában egy meglepő jelenség ütötte fel a fejét az elmúlt időszakban. A Tesla villámtöltői, vagyis a Supercharger töltők kerültek a figyelem középpontjába az elektromos autós hírek világában. Nem arról van szó, hogy a nem-Tesla elektromos autók tölthetnek majd ezeken az állomásokon, hanem arról, hogy megjelent a Tesla saját fejlesztésű töltőcsatlakozója olyan autógyártók autóin, akik korábban a CCS mellett tették le a voksukat.

A hírek iránt érdeklődőknek nem újdonság tehát, hogy néhány hete a Ford bejelentette, ejtik a CCS szabványt és a Teslával kötött megállapodásuk értelmében a közeljövő elektromos modelljeibe a Tesla NACS szabványa kerül beépítésre. Ezzel a Ford nagyot lépett annak irányába, hogy vásárlói még nagyobb megelégedettséggel használhassák elektromos Ford modellijeiket, ráadásul már a töltés miatt sem kell többé aggódni.

Ebből sokan azt a következtetést vonták le, hogy a Ford behozhatatlan előnyt fog így szerezni a nagy rivális autógyártókhoz képest, ám meglepő módon nem sokkal a Ford után a General Motors is bejelentette, hogy átveszik a NACS szabványt és ráadásul már a mostani GM e-modellek is használhatják a SuC oszlopokat egy adapter segítségével.

A Ford és a General Motors két nagyon nagy játékos az ottani autógyártás palettáján, így annak kapcsán, hogy átvették a Tesla szabványát, felmerült a kérdés, vajon ki lesz a következő. Sokan úgy vélik, ha további autógyártók is csatlakoznak ehhez az ötlethez az a CCS szabvány kiszorulását eredményezheti, és a Tesla lehet az észak-amerikai kontinens meghatározó töltőszolgáltatója.

A tippek a következő autógyártó kapcsán, aki csatlakozhat a kompániához a Stellantisról szóltak, akik eddig nem beszéltek arról, hogy mik a terveik ezen téma kapcsán. Ugyanis a Stellantisnak is vannak érdekeltségeik amerikai márkák kapcsán, például ott a Dodge, vagy a Chrysler. A Reuters egy rövid cikket hozott le a témában, itt a Stellantis észak-amerikai üzletága nyilatkozott egy nyúlfarknyit. Ebből az olvasható ki, hogy még egyelőre kivárnak, de figyelik az eseményeket:

„Most még csak figyeljük, hogy mi történik az egyre értékesebbé váló NACS szabvánnyal és folyamatosan egyeztetünk erről a jövőben is. Számunkra a legfontosabb, hogy vásárlóink a legjobb töltési élményt kaphassák. Saját Free2Move szolgáltatásunk kiváló és egyszerű megoldást kínál partnereinknek.”

Eriqo
Főállásban Informatikus kocka, de lelkében elkötelezett gamer, kütyü és immár e-autó rajongó!